Life

Ce să nu faci niciodată atunci când tună şi fulgeră. Gesturile prin care îți poți pierde viața

Ce să nu faci când tună și fulgeră? Multe din lucrurile pe care le-am face în mod normal sunt complet greșite. Unele gesturi pot duce la pierderea vieții!
25.06.2023 | 19:31
Ce sa nu faci niciodata atunci cand tuna si fulgera Gesturile prin care iti poti pierde viata
Ce să nu faci când fulgeră. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Tu știi ce să nu faci când tună și fulgeră? Fenomenele meteo extreme sunt frecvente în special vara. În sezonul cald, ploile sunt însoțite de descărcări electrice.

Ce să nu faci când tună și fulgeră: de la mit la realitate

Există multe legende despre ce ar fi cel mai bine să faci dacă o furtună cu tunete și fulgere te nimerește pe stradă sau în câmp deschis.

ADVERTISEMENT

Unul din sfaturile cele mai des întâlnite este cel potrivit căruia trebuie să te pitești sub un copac. Nimic mai greșit! Îți explicăm, în rândurile de mai jos, ce să nu faci când tună și fulgeră ca să nu riști să îți pierzi viața!

An de an există persoane care mor lovite de fulger. Gesturile greșite pe care le foc pot culmina cu pierderea vieții. Iată care sunt aspectele de care e bine să ții cont să nu intri în statisticile sumbre.

ADVERTISEMENT

Nu e bine să stai aproape de obiecte metalice. Aici includem gardurile ori piloni din metal. La fel de indicat e să arunci orice obiecte din metal pe care le ai. Acestea sunt bune conductoare electrice.

Nu sta sub copac și nici lângă stânci

Totodată, dacă ești într-o zonă cu vale sau ai aproape o adâncitură în pământ, e bine să te ghemuiești cât poți de mult la pământ să nu fii o țintă sigură pentru fulgere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu e indicat, în cazul în care ești aproape de o grotă, să stai chiar la intrare. Există riscul de formare a unui arc electric de-a lungul pereților, în cazul în care grota e lovită de fulger. Nici lângă stânci nu e prea indicat să te adăpostești. Și ele atrag descărcările electrice la fel precum copacii.

Sub copac nu e bine să stai și din alt motiv. În cazul în care acesta e lovit de fulger și ori rupt în bucăți de vântul puternic, o creangă căzută peste tine poate fi fatală. Conform Departamentului pentru Situații de Urgență, mai degrabă e bine să stai într-o zonă cu copaci mai mulți, dar să nu fie foarte înalți. Ești mai protejat.

ADVERTISEMENT

Ce să nu faci când tună și fulgeră: Evită dușurile

„Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc. Dacă te afli în pădure, caută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi”, se arată în ghidul DSU, conform site-ului fiipregătit.ro.

Totodată, dacă ești aproape de un lac sau o apă curgătoare, îndepărtează-te cât mai repede de apă. Un alt sfat la fel de interesant, pe cât de ciudat pe atât de luat în seamă este să nu faci duși în timp ce fună și fulgeră.

În timpul unei vijelii, fulgerul poate lovi acoperișul clădirii în care stai. Instalațiile sanitare pot prelua electricitatea. Astfel, un duș ori chiar banalul spălat al vaselor s-ar putea transforma în ceva ce nu ai vrea să trăiești.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT