Life

Ce să nu faci niciodată pe furtună dacă ești în mașină sau afară. Medicul Tudor Ciuhodaru a spus ce este complet interzis

Tu știi ce să nu faci niciodată pe furtună dacă ești în mașină sau afară? Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu niște sfaturi extrem de importante.
26.07.2023 | 20:47
Ce sa nu faci niciodata pe furtuna daca esti in masina sau afara Medicul Tudor Ciuhodaru a spus ce este complet interzis
Ce să nu faci niciodată pe furtună dacă ești în mașină sau afară. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ce să nu faci niciodată pe furtună dacă ești afară? Sigur te-au speriat măcar odată tunetele sau fulgerele. Cu atât mai mult dacă te aflai în aer liber atunci când ploaia torențială a început, ori în mașină. Ce ai de făcut în această situație?

Ce să nu faci niciodată pe furtună dacă ești în mașină sau afară

Vremea s-a tot schimbat în ultimul timp. Am avut parte de numeroase fenomene meteorologice extreme. De la caniculă până la ploi torențiale, furtună, dar și grindină. Iar pentru că vremea continuă să fie instabilă, medicul Tudor Ciuhodaru vine cu sfaturi esențiale.

ADVERTISEMENT

El a prezentat un ghid care te învață ce să nu faci niciodată pe furtună dacă ești afară. Astfel, dacă vrei să fii în siguranță, este important de știut cum să te comporți odată ce fenomenele extreme și-au făcut apariție.

Spre exemplu, dacă este furtună, nu sta niciodată sub pomi sau în zone înalte. De asemenea, stai departe de stâlpi, de garduri, ori de alte structuri metalice și nu atinge cu nimic pereții adăpostului.

ADVERTISEMENT

Ce să nu faci în timpul unei furtuni dacă ești în mașină? În primul rând nu trebuie să mai continui drumu, ci să tragi pe dreapta, recomandă medicul. De asemenea, este esențial ca mașina să fie parcată într-un loc în care să nu fie pusă în pericol.

De ce trebuie să tragi mașina pe dreapta când începe furtuna

”Ce să (NU) faceți în caz de furtună. E alertă de ploi și vijelii în aproape toată țara. (Mic) ghid de supraviețuire în funcție de locul unde vă aflați.

ADVERTISEMENT

A. În spațiile deschise:

a) dacă sunteți pieton:

– Nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice).

– Nu stați în apropierea obiectelor care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice).

ADVERTISEMENT

– Nu atingeți pereții adăpostului cu mâna, capul sau umerii.

– Nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred).

b) dacă sunteți în mașină:

– Trageți pe dreapta într-un loc ferit.

– Dacă aveți timp parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă”, a scris medicul.

Ce să nu faci pe furtună dacă ești în casă

Ce să nu faci pe furtună dacă ești în casă? Medicul le recomandă tuturor să închidă geamurile și ușile. De asemenea, ar fi bine ca orice aparatură electrocasnică să fie deconectată pe timpul furtunii, chiar dacă nu funcționează.

Medicul Ciuhodaru a mai tras și un semnal de alarmă. Acesta explică că anual, între 20-100 de persoane sunt afectate de furtună și de trăsnet. Mai apoi, acesta ajung la spital în stare gravă. 

Tocmai din acest motiv, este esențial să conștientizăm pericolul și să știm cum ne ferim. Medicul spune că cele mai multe victime se adăposteau fie sub pomi, fie în mașină. Au fost și cazuri în care o persoană a fost lovită în propriul apartament.

„Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în mediul rural dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăzniți în mașină sau în apartamente. Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate dacă persoanele în cauză ar fi cunoscut și respectat câteva reguli elementare de protecție în timpul furtunii predate chiar la orele de educație pentru sănătate de la școală (proiectul meu de lege e depus în parlament)”, a mai scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Drama unei mari actrițe din România. Bolnavă și cu o pensie umilitoare
Drama unei mari actrițe din România. Bolnavă și cu o pensie umilitoare
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!