News

Ce salariu are un miner în România! Cât se câștigă pentru același job în Europa

22.02.2021 | 14:46
Ce salariu are un miner in Romania Cat se castiga pentru acelasi job in Europa
Minerii amenință cu greva foamei. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce salariu are un miner în România, meserie pusă la zid în ultima perioadă, din cauza protestelor care au loc. Mai multe sute de oameni angajați la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde și-au cerut drepturile restante. Între timp, zeci de mineri s-au blocat în subteran și au amenințat cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.

Aceștia au transmis că au ajuns într-o situația disperată în care trebuie să aleagă între mâncarea pentru copii și celelalte cheltuieli lunare ale unei case.

ADVERTISEMENT

Minerii sunt nemulțumiți și de faptul că la București există bugetari care câștigă enorm doar din anumite sporuri, în timp ce salariile lor au rămas la fel de ani de zile.

Ce salariu are un miner în România!

Vă readucem aminte că în trecut minerii aveau și ei parte de salarii frumoase. Astfel, în anul 1986, salariul mediu net pe economie era de 2.855 lei. În aceeași perioadă, un miner ducea acasă lunar între 2.700 și 3.700 lei. Erau bani care asigurau traiul zilnic și acopereau munca grea pe care aceștia o făceau.

ADVERTISEMENT

Revoluția a adus însă un adevărat dezastru în domeniu. Minerii au luat cu asalt Capitala la chemarea șefului de stat de atunci, după care Executivele, indiferent de culoarea lor politică, au început să taie salarii, să închidă mine și să trimită din ce în ce mai puțini bani â aceste zone.

Sursa foto – hepta.ro

Drept pentru care, în 2021, un miner câștigă puțin peste 2000 de lei. De altfel, în minerit, salariile sunt încadrate între 1.386 și 4.106 RON, dar ultimele sume sunt câștigate de directori și celelalte persoane aflate în funcții de conducere.

ADVERTISEMENT

Concret, majoritatea minerilor și lucrătorilor în carieră au în acest an salarii cuprinse între 1.499,71 RON și 2.319,67 RON pe lună.

Câți bani câștigă minerii din alte țări

În comparație, lucrătorii din mină din alte țări par a fi privilegiați. De exemplu, în Germania pe lângă condițiile mult peste cele din România, un ortac ajunge să încaseze chiar și peste 3500 de euro în fiecare lună. În tot acest timp, salariul mediu se află în jurul a 2000 de euro pe lună în Germania.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la câștigurile unui miner din Statele Unite ale Americii atunci trebuie să știți că un muncitor de bază la minele de cărbune cu o experiență mai mică de 1 an se poate aștepta să câștige, cu tot cu sporuri, bonusuri și plăți suplimentare, 17,80 dolari pe oră.

Sursa foto – hepta.ro

Un muncitor în carieră cu o experiență până la 4 ani câștigă o compensație totală medie de 20 dolari pe oră, în timp ce un lucrător cu o experiență de maximum 9 ani ajunge la 24,09 dolari. Minerii care au stat aproape o viață în subteran, câștigă undeva la 25,73 dolari pe oră.

Finlanda își plătește minerii cu aproximativ 2200 de euro lunar, Austria le oferă 1200, dar sunt și țări care se apropie de banii României. De exemplu, un ortac din Rusia încasează 420 de euro, în timp ce în Lituania abia ia 300 de euro. Există și state unde situația este de-a dreptul înfiorătoare. Minerii din China sunt plătiți cu 145 de euro.

Cum i-a amenințat Florin Cîțu pe mineri

Autoritățile au luat act de protestele minerilor și premierul Florin Cîţu a transmis că îi înţelege pe aceștia și că este conștient de perioadă dificilă pe care co traversează, dar nu crede că soluţia aleasă este una care rezolvă problemele. Mai mult de atât, șeful Executivului a explicat că în mandatul său nu va avea loc nicio mineriadă.

”Acest guvern a arătat foarte clar şi anul trecut, şi anul acesta, salariile au fost plătite la timp, am găsit soluţii şi pentru următoarele trei luni, în acelaşi timp, eu cred că trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei, de aceea spun că nu cred că soluţia pe care au ales-o este una bună.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

În 2020 când au fost plătite toate salariile şi ale minerilor lună de lună, în România au fost 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic pentru că trecem prin cea mai mare criză de sănătate.

Le spun atât românilor şi bucureştenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu şi ale altor socialişti. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a declarat Florin Cîţu.

Cum a inflamat PSD spiritele printre mineri

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu nu a ezitat și a acuzat de „indolenţă aproape criminală” guvernanţii în situația grevei declanşate de minerii de la Lupeni.

Sursa foto – ALEXANDRU VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Acesta a afirmat că Guvernul ar putea rezolva problema prin deblocarea a 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru subliniind că „nu sunt nişte sume pe care statul român să nu şi le permită să închidă această situaţie gravă”.

„Este o indolenţă aproape criminală. Ţii 70 de mineri în subteran, inflamezi aproape toată Valea Jiului pentru nişte restanţe, minerii nu doresc altceva decât salariul pentru munca pe care au prestat-o”, a mai zis Marcel Ciolacu

ADVERTISEMENT
Tags: