News

Ce salariu are un șofer care lucrează la Ministerul Educației. E umilitor pentru profesori

Ce salariu are un șofer care lucrează la Ministerul Educației. E umilitor pentru profesori, în condițiile în care venitul îl depășește pe cel al unor dascăli din sistem.
20.04.2023 | 23:04
Ce salariu are un sofer care lucreaza la Ministerul Educatiei E umilitor pentru profesori
ADVERTISEMENT

Ce salariu are un șofer care lucrează la Ministerul Educației. E umilitor pentru profesori, în condițiile în care venitul îl depășește pe cel al unor dascăli din sistem. Situația bizară datează de mai mulți ani, însă Ministerul Educației nu pare capabil să facă nimic pentru a o remedia.

Ce salariu are un șofer care lucrează la Ministerul Educației

Practic, în 2023, un șofer din minister câștigă la fel de mulți ani ca un profesor cu 25 de ani vechime și, implicit, mai mulți bani ca un profesor începător. Iată de ce situația, cunoscută încă din 2020, e posibilă și de ce Ministerul Educației nu face nimic.

ADVERTISEMENT

Conform România TV, Ministerul Educației a publicat grila de salarizare, astfel că un șofer în martie 2023 a câștigat 5000 de lei, brut. Asta, cu o majorare salarială de 760 de lei în ultimul an, de fapt o creștere de 17.5% față de martie 2022. Potrivit Legii 153/2017, salariul acestui șofer din Ministerul Educației e egal cu salariul unui profesor cu 25 de ani vechime.

La acești 5000 de lei, sumă brută, se mai adaugă 410 lei, sporuri condiții vătămătoare, astfel că șoferul, care are doar studii medii (liceul) pleacă acasă cu aproximativ 3.200 de lei. Comparativ, un profesor cu studii superioare cu gradul I didactic și o vechime de 25 de ani are cam același salariu brut, de 5.101 lei. Edupedu.ro a semnalat această situație încă de acum câțiva ani, când ministru al educației era Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

Ministrul de atunci s-a limitat să comenteze situația pe Facebook și să arate că nu este de acord cu ea. Totodată, Anisie cerea ca ”Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație. Să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”. Anii au trecut și lucrurile au rămas la fel, menționează sursa citată.

Lucrurile nu s-au schimbat, așadar, nici după sosirea Ligiei Deca la minister, cea care vrea ca salariile profesorilor să crească cu 60%. Asta, doar dacă vor fi luate în considerare grilele pe care Ministerul Educației le-a trimis către Ministerul Muncii pentru viitoarea lege a salarizării unitare. Asta, în condițiile în care profesorii se pregătesc de grevă generală în luna mai 2023.

ADVERTISEMENT

În luna septembrie 2022, un șofer gradația 5 la Ministerul Educației a avut un salariu de bază brut de 4.628 de lei pe luna septembrie 2022, în condițiile în care beneficiază de 410 de lei spor de condiții vătămătoare. Profesorii ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani o creștere a salariului cu 16%, însă politicienii au amânat din nou aplicarea Legii 153/2017. Deși au primit o creștere salarială de 8%, profesorii mai așteaptă și restul de 8%.

Desigur, Ligia Deca speră să obțină din partea Ministerului Muncii o creștere salarială de 60% pentru profesori, însă rămâne de văzut care va fi impactul bugetar. Cert e că pentru creșterea cu 8% a salariilor e nevoie de 1.2 miliarde de lei în perioada 2023 – 2026. Profesorii ar urma să primească în următorii cinci ani creșteri de 5, 10, 25, 25 și 35% pe an a sumelor.

ADVERTISEMENT

Profesorii din România rămân printre cei mai prost plătiți din Europa, la ani lumină față de profesorii din Elveția, Luxemburg sau Germania. În aceste trei țări, profesorii câștigă aproximativ 50.000 de euro pe an, comparativ cu cei mai bine plătiți profesori din România, care duc acasă puțin peste 10.000 de euro pe an.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Ilie Dumitrescu a văzut fotografia cu Mayra și s-a emoționat: ”Da, e o...
Ilie Dumitrescu a văzut fotografia cu Mayra și s-a emoționat: ”Da, e o relație specială”
Sunt motive reale să ne îngrijorăm privind izbucnirea unui al Treilea Război Mondial,...
Sunt motive reale să ne îngrijorăm privind izbucnirea unui al Treilea Război Mondial, susține Aleksandr Lukaşenko
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după...
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai...
Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie în viață. Ea îi încape în pantof
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Cine este noua amantă a lui Putin. Președintele Rusiei s-a îndrăgostit nebunește de...
Cine este noua amantă a lui Putin. Președintele Rusiei s-a îndrăgostit nebunește de ea
Simona Halep, vești bune în cazul de dopaj. Noi informații despre suplimentul folosit
Simona Halep, vești bune în cazul de dopaj. Noi informații despre suplimentul folosit
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şocul anului, Ilie Năstase a recunoscut ce etnie are: E adevărat, şi sunt...
Şocul anului, Ilie Năstase a recunoscut ce etnie are: E adevărat, şi sunt mândru de asta!
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte....
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte. Vei avea o recoltă bogată ca a grădinarilor pricepuți