News

Ce salariu încasează lunar un muncitor din Sri Lanka, după 5 ani în România. De ce câștigă mai bine decât mulți români

Ce salariu primește lunar un muncitor din Sri Lanka, după 5 ani în România. Explicația pentru care câștigă mai bine decât unii români.
06.05.2023 | 14:29
Ce salariu incaseaza lunar un muncitor din Sri Lanka dupa 5 ani in Romania De ce castiga mai bine decat multi romani
Ce salariu are muncitor din Sri Lanka aflat de 5 ani în România. Sursa foto: Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce salariu încasează lunar un muncitor din Sri Lanka, după 5 ani în România. În foarte multe cazuri, un străin din această zonă a lumii câștigă mult mai bine decât o parte dintre români.

Ce salariu are muncitor din Sri Lanka aflat de 5 ani în România

Numai în debutul acestui an, în Capitală s-au deschis peste 200 de noi restaurante cu specific asiatic. Ele acoperă cererea celor aproximativ 100.000 de lucrători din Asia care muncesc în România.

ADVERTISEMENT

Printre miile de oameni plecați din această zonă a lumii pentru o viață mai bună în Europa se numără și un bărbat din Sri Lanka. Harshana a ajuns în România în 2018, atunci când în țara noastră erau doar puțin peste 7.000 de muncitori străini.

Srilankezului nu i-a fost deloc ușor la început, însă, treptat, s-a adaptat. El a povestit, recent, că încasează lunar un salariu de 4.000 de lei. Acestei sume i se adaugă masa și cazarea.

ADVERTISEMENT

Bărbatul are numai cuvinte de laudă pentru țara noastră. ”Cred că România e cea mai bună. Iau 4.000 de lei salariu, am masa şi cazarea asigurate. Îmi place”, povestește acesta, conform Observator News.

Pentru Harshana, România a devenit o adevărată țară de adopție. Spune că nu mai are în plan să se întoarcă în Sri Lanka. În această primăvară şi-a adus aici soţia şi fiul. După ce a învățat limba română a aplicat pentru rezidenţă permanentă.

ADVERTISEMENT

Acesta este doar unul dintre cei 70 de angajaţi asiatici care lucrează la o firmă de producţie a cărnii. El și colegii săi din Asia beneficiază de un mare respect din partea angajatorului. Acesta din urmă a adus un bucătar special, care să gătească mâncare srilankeză pentru Harshana şi compatrioții săi.

De ce câștigă muncitorii din Asia mai bine decât mulți români

Suma de 4.000 de lei, căreia i se adaugă masa și cazare, pe care o primește Harshana, este mai mare decât a multor români. La întrebarea ”de ce unii asiatici câștigă mai mult decât unii autohtoni?”, răspunsul e oferit de patroni.

ADVERTISEMENT

Muncitorul din Asia îţi dă garanţie că vine la muncă. Munceşte, e serios, devotat şi chiar se implică. Românii au început să dea chix, te lasă în jumatatea zilei, pleacă de la muncă”, spune un patron de șaormerie, conform sursei citate.

Un director de resurse umane admite că, în cele mai multe cazuri, asiaticii sunt plătiți mai bine decât românii dintr-un motiv simplu: muncesc mai mult și sunt mult mai disponibili.

”Sunt plătiti mai bine decat românii pentru că muncesc mai mult decât românii. Ei sunt mult mai disponibili decât românii. Sunt străini care dacă legea ar permite, ar munci 25 de ore pe zi”, spune directorul HR.

ADVERTISEMENT