News

Ce salariu și ce meserie își dorește un elev care a luat nota 4.50 la matematică, la simulare Evaluare Națională 2024: “2-3.000 de lei pe zi”

Cele mai dorite meserii de elevii care au luat note mici la Evaluarea Națională. Elevii se îndreaptă către școlile profesionale
13.03.2024 | 08:26
Ce salariu si ce meserie isi doreste un elev care a luat nota 450 la matematica la simulare Evaluare Nationala 2024 23000 de lei pe zi
Ce opțiuni educaționale au pentru viitor elevii care au luat note mici la examene. Licee tehnologice și școli de meserii, printre cele mai căutate. Surse foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Posibilitatea de a obține o meserie și de a beneficia lunar de burse de până la 1.600 de lei este disponibilă, dar în lipsa unei educații solide acumulate în gimnaziu, s-ar putea să rămâi doar un angajat periferic sau să apelezi la ajutorul altora pentru a-ți gestiona afacerea.

Elevii cu note mici aleg școlile profesionale

În București, elevii din clasa a opta au fost invitați luni la un eveniment al liceelor tehnologice, unde cadrele didactice și elevii actuali le-au prezentat opțiunile de cursuri disponibile după Evaluarea Națională din iunie.

ADVERTISEMENT

După doi-trei ani petrecuți într-o școală de meserii, tinerii liceeni au venit să recruteze noua generație a învățământului profesional. La standuri, schimbul de informații între elevii actuali și cei potențiali a fost, în esență, un schimb de experiențe privind potențialele câștiguri la prima angajare.

Profesorii consideră că este momentul potrivit pentru ca elevii care nu s-ar descurca într-un liceu teoretic să-și orienteze atenția către o meserie, mai ales având în vedere rezultatele slabe la simulările examenului.

ADVERTISEMENT

Ce avantaje aduce o școală profesională

Principalul avantaj al învățământului profesional dual este posibilitatea de a obține burse școlare – 600 de lei de la stat și cel puțin 200 de lei de la firmele partenere cu care școala are colaborare.

Prof. Mona Rudnic, inspector școlar învățământ tehnologic spune pentru Știrile ProTV, că elevii au opțiunea de a-și continua studiile și să obțină un certificat recunoscut: „Există operatori care oferă 1.000 de lei pe lună! Există opțiunea continuării studiilor, obțin un certificat de nivel 3 care e valabil oriunde în Uniunea Europeană”.

ADVERTISEMENT

Desigur, există și exemple de succes, dar elevii de la școlile profesionale, cu o durată de trei ani, și cei de la liceele tehnologice, cu patru ani de studiu, se confruntă cu provocări specifice.

Un studiu din anul precedent arată că 38% dintre elevi lucrează pe parcursul liceului, 30% își ajută părinții cu treburile casnice și exterioare locuinței, 27% au grijă de frații mai mici, iar 10% se ocupă de îngrijirea unui membru al familiei bolnav.

ADVERTISEMENT

„Încercăm să remediem acolo unde este un gol. Nu uităm de română, matematică, economie”, mai spus pentru sursa citată profesoara Monica Georgiana, care predă la un colegiu economic.

 

ADVERTISEMENT
Tags: