News

Ce salariu trebuie să ai pentru o pensie de 2.500 de lei, de fapt. Condiția obligatorie pentru o bătrânețe liniștită

Află cât trebuie să muncești ca să ai o pensie de 2500 de lei. Suma nu îți garantează o bătrânețe liniștită având în vedere scumpirile
19.02.2023 | 10:00
Ce salariu trebuie sa ai pentru o pensie de 2500 de lei de fapt Conditia obligatorie pentru o batranete linistita
Ce salariu trebuie să ai ca să iei 2500 de lei pensie. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Probleme mari pentru toți cei aflați în câmpul muncii. Ieșitul la pensie vine la pachet cu gânduri negre. Scumpirile din ultima perioadă, faptul că puțini antreprenori și-au permis să mărească salariile, toate fac din viitor un mare semn de întrebare.

Cât trebuie să muncești pentru o pensie de 2500 de lei

Din nefericire, în acest moment, țara noastră are deja peste 5 milioane de pensionari. Numărul lor va crește serios în viitorul apropiat. Nu puțini sunt cei care au deja temeri pentru pensia pe acre o vor încasa, în ciuda muncii prestate.

ADVERTISEMENT

Concret, mai nimeni nu crede în pensia de stat, una al cărei calcul nu este explicat, nimeni nu îl știe și prea puțini îl pot contesta.

Drept pentru care generațiile născute în anii 80 și 90 au început deja să plătească și pensii separate, pensii private. Numai că și acest caz situația s-a complicat mult de tot într-un timp cât se poate de scurt. Concret, un viitor pensionar va cotiza bani grei pentru o pensie privată de 2.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Vă explicăm imediat despre ce este vorba. La un calcul simplu, un român în vârstă de 45 de ani poate să iasă la muncă după 20 de ani de muncă. Ei bine, ca să-și asigure o pensie de minim 2.500 de lei, acesta trebuie să cotizeze în fiecare an.

Și suma pe care o dă nu este deloc mică. Are nevoie să cotizeze cu 910 lei pe lună, bani care reprezintă, conform legii, 3,5% din salariul brut al românului nostru de 45 de ani. Doar că, pentru a face asta, salariul brut trebuie să fie de 24.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii despre pensii

”Reforma propriu-zisă a pensiilor s-a făcut în 2000, când s-a trecut de la un sistem când se calcula sistemul de pensionare raportat la cea mai bună perioadă de cinci ani de activitate, la sistemul de contributivitate, adică în funcție efortul financiar făcut ca lucrător de-a lungul vieții tale profesionale, respectiv câți bani ai plătit la sistem, ar trebui să iei proporțional o pensie care să-ți permită la sfârșit de carieră profesională o viață decentă”, a spus Bogdan Hossu la dcnews.ro

„În funcție de anul de ieșire la pensie, din 2010 încoace, pe lângă punctajul acumulat, ți se înmulțește punctajul final cu încă un coeficient, care se calculează în funcție de creșterea salariului mediu pe economie cu doi ani în urmă. Rezultatul este că, în momentul în care, în 2017, s-a aplicat ordonanța de transfer de taxe de la angajator la angajat, salariul mediu pe economie brut a crescut spectaculos, drept pentru care coeficientul de corecție a crescut de la 1,03 la 1,41.

ADVERTISEMENT

Dintr-un foc, toți cei ieșiți la pensie din 1 ianuarie 2020, au primit o creștere cu 41% a sistemului de pensie proprie față de punctajul respectiv. Prin urmare, există în plată astăzi oameni care au lucrat în aceleași condiții, cu același punctaj, dar, din cauza datei diferite a deciziei de pensionare, au în plată o pensie diferită. Dacă la munca în condiții normale, vorbim despre o diferență la pensie de cam 600 de lei, în cazul condițiilor speciale de pensie, diferența poate ajunge la 1.600 – 1.700 de lei”, a mai atras atenția Bogdan Hossu.

ADVERTISEMENT
Tags: