News

Peste un milion de pensionari trăiesc la limita sărăciei. Ce indemnizație socială primesc de la stat

Tot mai mulți pensionari români trăiesc la limita sărăciei. În cazul lor, statul român le acordă o indemnizație lunară pentru ca aceștia să se poată descurca.
29.01.2023 | 19:21
Peste un milion de pensionari traiesc la limita saraciei Ce indemnizatie sociala primesc de la stat
Tot mai mulți pensionari din România trăiesc la limita subzistenței / Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

În prima lună a anului 2023, numărul beneficiarilor indeminizației sociale a crescut cu 616 persoane față de luna anterioară. În acest moment, 1.145.867 pensionari români încasează această formă de ajutor din partea statului.

Peste un milion de pensionari primesc și indemnizație socială

Cea mai mare parte (1.029.805 persoane) este formată din pensionari din sistemul public, iar ceilalți provin din sistemul de pensii al agricultorilor (116.062 persoane).

ADVERTISEMENT

Bucureștiul are cei mai mulți pensionari-asistați social, cu 48.384 persoane. Suceava și Dolj sunt județele fruntașe în acest clasament, cu 41.815, respectiv 37.597 beneficiari.

Aceștia încasează, în medie, 423 de lei. Valori mai mari ale indemnizației pot fi întâlnite în Bistrița Năsăud (489 lei), Maramureș (487 lei), Cluj și Vrancea (469 lei).

ADVERTISEMENT

Unde se află cei mai mulți pensionari-agricultori care încasează ajutor de la stat

Pensionarii agricultori benficiază de o indemnizație medie de 303 lei, însă sume mai mari se încasează în Ilfov (434 lei), Gorj (393 lei) și în București – sectorul 1 (379 lei).

Iași este județul cu cei mai mulți beneficiari din rândul foștilor agricultori (7.973 persoane), iar în Botoșani și Dolj sunt, de asemenea, peste 7.500 de astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT

Indemnizația socială se acordă pensionarilor cu venituri mai mici de 1.200 de lei

Indemnizația socială pentru pensionari se acordă conform Legii 196/2009, și se aplică, în cazul beneficiarilor sistemului public, pensionarilor cu venituri cumulate sub 1.125 de lei lunar, potrivit Hotnews, care citează Agerpres

Creșterea numărului de persoane care beneficiază de acest ajutor pare surprinzătoare, în condițiile în care guvernul a aplicat o formulă de creștere a pensiilor de la 1 ianuarie, care, teoretic, ar fi trebuit să diminueze numărul bătrânilor care trăiesc la limita subzistenței.

ADVERTISEMENT

În paralel, guvernul a demarat mai multe programe sociale pentru românii cu venituri mici, care să-i ajute să depășească perioada de creștere rapidă a prețurilor la utilități și la alimente. Aceste măsuri nu se adresează doar pensionarilor ci tuturor categoriilor care se încadrează în criteriile prezentate de Guvernul României.

ADVERTISEMENT
Tags: