News

Ce salariu trebuie să câștigi lunar pentru a-ți cumpăra un apartament cu două camere în rate, prin credit ipotecar, care costă 70.000 de euro

Ce salariu trebuie să încaseze lunar în mână un român pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere în rate, prin credit ipotecar, al cărui valoare este de 70.000 de euro.
30.09.2023 | 11:21
Ce salariu trebuie sa castigi lunar pentru ati cumpara un apartament cu doua camere in rate prin credit ipotecar care costa 70000 de euro
Românii care vor un apartament cu două camere în rate, prin credit ipotecar, trebuie să aibă un salariu consistent. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un român trebuie să câștige un salariu considerabil de mare, în raport cu economia României, pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere în rate, prin credit ipotecar, al cărui valoare este de circa 70.000 de euro.

Românii care vor un apartament cu două camere în rate, prin credit ipotecar, trebuie să aibă un salariu consistent

Este cunoscut faptul că România ocupă primul loc în topul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de proprietari de locuințe. În ciuda dificultăților de ordin economic, fenomenul continuă.

ADVERTISEMENT

Români nu sunt îngrijorați de faptul că se îndatorează chiar și pe termen de 30 de ani pentru o casă. Așadar, cum nu reușesc să cumpere o proprietate cu banii jos, ei sunt nevoiți să facă un credit ipotecar.

Datele oficiale din prezent spun că, peste 2 milioane de români au, în mod constant, de achitat rate pentru un credit. Dintre ei, circa două treimi optează pe un credit de consum, iar o treime pe un credit ipotecar.

ADVERTISEMENT

Cetățenii trebuie să știe că nu orice salariu este eligibil pentru un credit ipotecar. De exemplu, cei care vor să devină proprietarii unui apartament cu două camere, a cărui valoare este în jurul a 70.000 de euro, trebuie să aibă un venit lunar mult peste cel minim pe economie.

Mai exact, dacă un imobil costă până în 70.000 de euro, avansul solicitat este undeva la 5-15%. În acest caz, salariul lunar net ar trebui să fie undeva la minim 5.000 de lei. Aproximativ jumătate din sumă s-ar duce pe rată, astfel că cetățeanul poate avea mari probleme cu celelalte utilități.

ADVERTISEMENT

Obligațiile salariale cresc direct proporțional cu pretențiile cetățeanului. Cei care vor un apartament mai scump, de circa 140.000 de euro, trebuie să aibă asigurat un salariu de cel puțin 9.000 de lei pe lună, în mână.

Peste 1,5 milioane de români primesc salariul minim pe economie

Pentru milioane de români, cumpărarea unui apartament cu două camere în rate, de 70.000 de euro, prin credit ipotecar, este imposibilă. Statistic, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată circa 1,5 milioane de salariați. Asta reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariaţi activi, conform Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată se majorează. De la 3.000 de lei ajunge la 3.300 lei, potrivit Hotărârii publicate în Monitorul Oficial. La un salariu minim brut de 3.300 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 2.079 de lei. Este o creștere de 181 de lei față de cât este în prezent.

ADVERTISEMENT
Tags: