News

Ce șanse are Nicușor Dan la un nou mandat de primar? Ce spune ultimul sondaj CURS

Nicușor Dan este printre cei mai nepopulari primari pe care i-a avut Bucureștiul, dacă e să analizăm cifrele oficiale prezentate de sondajele recente.
19.12.2022 | 07:48
Ce sanse are Nicusor Dan la un nou mandat de primar Ce spune ultimul sondaj CURS
Nicușor Dan, șanse mici la alegerile viitoare. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Potrivit unui sondaj CURS, peste 70% dintre bucureșteni cred că lucrurile merg într-o direcție greșită, lesne de explicat astfel atitudinea lui Marcel Ciolacu, cel care anunța că Gabriela Firea îl va ”spulbera” pe Nicușor Dan la viitoarele alegeri.

Ce șanse are Nicușor Dan la fotoliul de primar?

”Gabriela Firea îl va bate pe Nicușor Dan de o să-i sară apa-n cap”, este mesajul transmis de Marcel Ciolacu în fața tineretului PSD în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Cu toate că mesajul e ușor triumfalist, realitatea e că bucureștenii au o părere tot mai proastă despre actualul lor primar general.

Potrivit Antena 3, dacă 57% dintre bucureșteni cred că activitatea lui Nicușor Dan e ”proastă”, 11% cred că activitatea e chiar ”foarte proastă”. Pesimismul pare să fie răspândit la nivelul întregii țări, pentru că doar 18% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună.

ADVERTISEMENT

Problemele de imagine ale lui Nicușor Dan sunt cauzate de traficul, încălzirea (sau mai degrabă lipsa ei) și curățenia din București, potrivit aceluiași sondaj.

Cum era de așteptat, nemulțumirea se traduce prin voturi puține pentru Nicușor Dan, un primar care nu știe deocamdată dacă va mai fi susținut de PNL sau USR. Concret, potrivit sondajului menționat, dacă duminica viitoare ar avea alegeri locale, PSD ar câștiga cu 31%, PNL ar fi pe locul secund cu 20%, iar podiumul ar fi completat de AUR, cu 16%. USR ar fi pe 4 cu 12%, în timp ce PMP și PUSL ar strânge 4%.

ADVERTISEMENT

Spre finele lunii noiembrie, un alt sondaj arăta că Gabriela Firea ar fi votată de peste 34% din bucureșteni, fiind urmată de Ciprian Ciucu, cu 22%. Același procent l-ar avea și fostul primar din Oradea, Ilie Bolojan, introdus experimental în sondaj deși a declarat că nimeni nu l-a întrebat și că nu e interesat să ajungă primar în București.

Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, ar strânge doar 17% din voturi, fiind urmat de Vlad Voiculescu cu 11%.

ADVERTISEMENT

Ciprian Ciucu, lider PNL București, anunța în noiembrie că PNL nu își retrage sprijinul pentru Nicușor Dan ”deocamdată”. Cu toate acestea, cred experții, e puțin probabil ca PNL să mizeze la viitoarele alegeri pe actualul primar.

”Am zis că nu este momentul să se discute acum despre acest lucru, am zis că vine iarna, nu putem să lăsăm Primăria fără majoritate. Nu este momentul ca acum să i se retragă sprijinul lui Nicușor Dan, PNL l-a susținut până acum. Sunt unele mici nemulțumiri legate de urmărirea investițiilor principale, legate de faptul că nu au exista niște reforme pe care le-am așteptat și legate de faptul că se corelează mai mult de un alt partid politic. Rugămintea este să-și reconsidere poziția pe aceste 3 teme sau să dinamizeze anumite procese de reformă”, a transmis Ciucu.

ADVERTISEMENT
Tags: