Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie reprezentat în iconografie în gura peșterii sale, hrănit de corb, sau în carul de foc în care a fost răpit la cer. E sărbătoare cu cruce roșie pe data de 20 iulie 2023, care pică într-o zi de joi.
Sfântul Ilie este socotit protopărintele monahismului creștin, fiind una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin. Preoții ne spun ce alimente se oferă, credincioșii cinstind un praznic cu cruce roșie pe 20 iulie 2023.
În unele zone rurale se obișnuiește să se scuture pomul din curte și fructele să fie duse la Biserică pentru a fi sfințite. O tradiție foarte veche ne amintește că oamenii trebuie să împartă mere, în special copiilor. Se crede că acest gest aduce noroc și belșug.
Se mai spune că mărul este pomul Prorocului care a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. A fost fiul preotului Sovac din Tesvi din neamul lui Aaron și a trăit cu mai bine de 800 de ani înaintea lui Hristos.
În aceeași notă, se crede că până pe 20 aprilie nu este bine să se consume mere. De asemenea, credincioșii obișnuiesc să mai dea de pomană fructe, legume, colivă, colaci, prăjituri sau alte preparate culinare.
Fiecare pachet trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă, de ceva de băut, dar și de veselă și tacâmuri. Toate acestea se oferă oamenilor care au nevoie sau copiilor, dar nu înainte de a fi sfințite la slujba de la Biserică.
Pe lângă mâncare creștinii ortodocși obișnuiesc să mai dea de pomană haine sau încălțăminte. Faptele bune nu trebuie să lipsească din această zi de mare sărbătoare. De Sfântul Ilie trebuie să ne îndreptăm atenția către azilele de bătrâni și orfani.
Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale minunate. Potrivit crestinortodox.ro, este cel ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.
Credincioșii spun că este cel care merge prin cer într-un car cu roți de flăcări, lovind diavolii cu biciul de foc. Mai mult, se crede că este Sfântul care aduce ploaia și care poate provoca furtuni puternice. Dacă tună pe 20 iulie, atunci alunele vor seca și fructele din livezi vor avea viermi.
În plus, oamenii știu că data aceasta marchează miezul verii pastorale, când le este permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Aceștia obișnuiau să le aducă soțiilor furci de lemn pentru tors, lucrate manual.