Life

Tradiții de Sfântul Ilie 2022. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 20 iulie. E total interzis

Sfântul Ilie este o sărbătoare pomenită anual în data de 20 iulie și care aduce o serie de obiceiuri și superstiții. Ce nu e bine să facă oamenii în această zi.
19.07.2022 | 17:45
Traditii de Sfantul Ilie 2022 Ce nu ai voie sa faci sub nicio forma pe 20 iulie E total interzis
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie 2022. Ce nu ai voie să faci pe 20 iulie. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Credincioșii știu ce nu au voie sub nicio formă să facă pe 20 iulie 2022. E total interzis să facă anumite lucruri după ce au mers la slujba de la Biserică, s-au rugat și au dat de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie 2022. Ce nu ai voie să faci pe 20 iulie

Sfântul Ilie este trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că este una dintre marile sărbători de peste an și care păstrează numeroase tradiții și obiceiuri. Creștinii ortodocși au grijă să-l cinstească pe acest mare sfânt din Vechiul Testament.

ADVERTISEMENT

În dimineața zilei de 20 iulie 2022 credincioșii merg la Biserică și se roagă pentru sănătatea lor, a celor dragi, dar și a dușmanilor. În plus, un alt obicei ne amintește că în această zi se dă de pomană pentru cei plecați dintre noi.

Se face milostenie cu cei săraci. Totodată, în această zi de mare sărbătoare, trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, se îngrijesc persoanele bolnave. De asemenea, se aprind lumânări la cimitir pentru cei morți și copiii nebotezați.

ADVERTISEMENT

În ajunul zilei de Sfântul Ilie fetele se duc noaptea pe ogoarele semânate cu cânepă, se dezbracă și goale, se tăvălescu prin cultură, iar după ce se îmbracă se întorc acasă. Dacă visează cânepă verde se vor mărita cu flăcăi tineri. Dacă cânepa este uscată, atunci mirele va fi bătrân.

O veche tradiție ne spune că în data de 20 iulie se culeg plante de leac, în special busuioc care se pune la uscat sub streșina casei sau în pod. Tot în această zi, în trecut, se adunau plante care se foloseau la diferite farmece și vrăji.

ADVERTISEMENT

Femeile merg la Biserică cu busuioc pentru a fi sfințit și odată întoarse acasă îl pun pe foc. Cenușa rezultată se folosește în scopuri terapeutice sau atunci când copiii fac bube în gură.

Nu se mănâncă mere în această zi. În plus, pomii nu se scutură și merele nu se bat unele de altele până la Sfântul Ilie pentru că se spune că în felul acesta vor veni furtuni mari, tunete, fulgere și piatră.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie 2022

Sfântul Ilie vine și cu lucruri complet interzise în această zi în care nu se lucrează, nu se spală și nu se coase. Oamenii nu merg la câmp și nu fac treburi în gospodărie pentru că vor atrage mânie, grindină și fulgere asupra recoltelor.

Este interzis să prelucrezi lâna, să mături casa sau să dai ceva cu împrumut, totul pentru a nu se lega de tine farmecele. De asemenea, nu e bine să te cerți în 20 iulie, chiar dacă sunt persoane care îți poartă dușmănie.

Împăcarea este foarte bună în această zi de mare sărbătoare. Totodată, de Sfântul Ilie se spune că nu este bine să dormi la amiază pentru că în felul acesta te vei simți amorțit tot restul anului. Din popor se mai știe că diavolii se ascund sub lemnul de carpen care nu este folosit în gospodărie pe 20 iulie.

E bine să nu se ascundă nimic sub un carpen pe vreme de furtună. În această zi de cinste nu se deschid geamurile și ușile caselor dacă tună sau fulgeră pentru că în felul acesta un diavol ce fuge de furia Sfântului se poate ascunde în locuință.

ADVERTISEMENT