Beneficiile vinului roșu sunt un mit susţin ultimele studii, deşi multă vreme această bătură a fost clasificată în categoria alimentelor.
Un pahar de vin roșu la cină sau în timpul vizionării unui film este o tradiție europeană care a prins de mult rădăcini şi în România. Este general acceptat că vinul este bun pentru sănătate, deoarece strugurii conţin substanțe antioxidante care sunt benefice pentru organism.
Grecii antici credeau că vinul este mult mai sănătos decât apa şi chiar și medicamentele erau dizolvate în vin, iar această percepţie a rezistat secolelor, însă lucrurile nu stau chiar aşa, chiar dacă numeroase studii au demonstrat că un pahar de vin roșu consumat la masă poate avea beneficii pentru sănătatea inimii.
Antioxidanții din vinul roșu, numiți polifenoli, pot ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sânge din inimă, dar specialiștii în sănătate nu vă recomandă să începeți să beți alcool pentru beneficiile pe care le-ar aduce acesta inimii, ci să-l consumaţi doar dacă îl aveţi deja în dietă.
Cu alte cuvinte, dacă obişnuiţi de mai mult timp să beţi un pahar de vin la masa de seară, acest lucru poate fi benefic pentru inimă, dar şi aşa trebuie să aveţi grijă la dietă şi să fiţi o persoană dinamică.
“Consumul de alcool în exces, în cazul bolii cardiovasculare, e complet nebenefic prin dezvoltarea cardiomiopatiei dilatative, asta la nivel cardiac, nemaivorbind despre afecțiunile hepatice precum ciroza hepatică”, a declarat medicul Cătălina Trifan, pentru DC News.
“Alcoolul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și aici au fost câteva divergențe. Inițial, s-a considerat că alcoolul este un factor protectiv, într-o cantitate mică, de 20 – 30 gr pe zi, în special pentru vinul roșu, prin antioxidanții importanți pe care-i conține și care au efect protector pe zona cardiovasculară la această cantitate. Deci e vorba de un pahar de vin roșu la masă, zilnic.
Ulterior, studiile s-au reconfigurat și s-a constatat că, de fapt, el nu are un efect protector la nivel cardiovascular și că ceea ce părea protecție, era legată de un stil de viață”, adaugă aceasta.
Alte efecte negative ale consumului de vin roşu sunt că deteriorează simțul mirosului. Consumul excesiv provoacă congestie nazală și crește riscul de sensibilitate la histamină, ceea ce duce la dureri de cap, migrene, greață și probleme cu tractul gastrointestinal. Uneori, intoleranța la histamină provoacă amețeli, bătăi neregulate ale inimii sau hipertensiune arterială.
De asemenea, provoacă îmbătrânirea celulară. Consumul regulat de vin duce la îmbătrânirea rapidă a pielii. Orice alcool provoacă deshidratarea organismului, provocând apariția ridurilor. De asemenea, contribuie la absorbția slabă a vitaminei A, iar dilatarea vaselor de sânge provoacă pigmentare.