News

Ce se întâmplă când bei un pahar de vin roşu la masă. Trebuie să renunţi la acest obicei

Un pahar de vin roşu nu este chiar atât de benefic pentru organism. Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la riscuri
22.01.2023 | 14:26
Ce se intampla cand bei un pahar de vin rosu la masa Trebuie sa renunti la acest obicei
Mituri spulberate în legătură cu consumul de vin roşu Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Beneficiile vinului roșu sunt un mit susţin ultimele studii, deşi multă vreme această bătură a fost clasificată în categoria alimentelor.

Vinul poate deteriora simţul mirosului şi provoacă îmbătrânirea celulară

Un pahar de vin roșu la cină sau în timpul vizionării unui film este o tradiție europeană care a prins de mult rădăcini şi în România. Este general acceptat că vinul este bun pentru sănătate, deoarece strugurii conţin substanțe antioxidante care sunt benefice pentru organism.

ADVERTISEMENT

Grecii antici credeau că vinul este mult mai sănătos decât apa şi chiar și medicamentele erau dizolvate în vin, iar această percepţie a rezistat secolelor, însă lucrurile nu stau chiar aşa, chiar dacă numeroase studii au demonstrat că un pahar de vin roșu consumat la masă poate avea beneficii pentru sănătatea inimii.

Antioxidanții din vinul roșu, numiți polifenoli, pot ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sânge din inimă, dar specialiștii în sănătate nu vă recomandă să începeți să beți alcool pentru beneficiile pe care le-ar aduce acesta inimii, ci să-l consumaţi doar dacă îl aveţi deja în dietă.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă obişnuiţi de mai mult timp să beţi un pahar de vin la masa de seară, acest lucru poate fi benefic pentru inimă, dar şi aşa trebuie să aveţi grijă la dietă şi să fiţi o persoană dinamică.

“Consumul de alcool în exces, în cazul bolii cardiovasculare, e complet nebenefic prin dezvoltarea cardiomiopatiei dilatative, asta la nivel cardiac, nemaivorbind despre afecțiunile hepatice precum ciroza hepatică”, a declarat medicul Cătălina Trifan, pentru DC News.

ADVERTISEMENT

“Alcoolul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și aici au fost câteva divergențe. Inițial, s-a considerat că alcoolul este un factor protectiv, într-o cantitate mică, de 20 – 30 gr pe zi, în special pentru vinul roșu, prin antioxidanții importanți pe care-i conține și care au efect protector pe zona cardiovasculară la această cantitate. Deci e vorba de un pahar de vin roșu la masă, zilnic. 

Ulterior, studiile s-au reconfigurat și s-a constatat că, de fapt, el nu are un efect protector la nivel cardiovascular și că ceea ce părea protecție, era legată de un stil de viață”, adaugă aceasta.

ADVERTISEMENT

Alte efecte negative ale consumului de vin roşu sunt că deteriorează simțul mirosului. Consumul excesiv provoacă congestie nazală și crește riscul de sensibilitate la histamină, ceea ce duce la dureri de cap, migrene, greață și probleme cu tractul gastrointestinal. Uneori, intoleranța la histamină provoacă amețeli, bătăi neregulate ale inimii sau hipertensiune arterială.

De asemenea, provoacă îmbătrânirea celulară. Consumul regulat de vin duce la îmbătrânirea rapidă a pielii. Orice alcool provoacă deshidratarea organismului, provocând apariția ridurilor. De asemenea, contribuie la absorbția slabă a vitaminei A, iar dilatarea vaselor de sânge provoacă pigmentare.

ADVERTISEMENT
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama...
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în...
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în fapt
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie