News

Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Un covrig pe zi din ianuarie 2024

Alocațiile copiilor ar putea fi majorate cu rata inflației în 2024. Suma este una derizorie însă, abia ar ajunge pentru un covrig pe zi
09.12.2023 | 13:59
Ce se intampla cu alocatiile copiilor Un covrig pe zi din ianuarie 2024
Alocația copiilor se va majora anual cu rata inflației Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

O indexare a alocațiilor cu rata inflației ar însemna o majorare cu 13,8%. Astfel, un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar urma să primească35 de lei în plus la alocație, care va ajunge la 291 de lei.

Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

Copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cei până la 3 ani cu dizabilități beneficiază în acest moment de o alocație lunară de 631 de lei. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei.

ADVERTISEMENT

Tot 631 de lei primesc cu titlu de alocație copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de dizabilități. Această sumă a fost majorată în acest an de la 600 de lei, cât a fost în anul 2022.

De la data de 1 ianuarie 2024, după ce alocațiile vor fi majorate cu rata inflației, acestea vor fi în cuantum de 718 lei pentru copiii cu vârsta până la 2 ani, respectiv până la 18 ani, în cazul copiilor cu dizabilități.

ADVERTISEMENT

Între 2 și 18 ani copiii vor primi o alocație lunară de 291 de lei. Alocația va fi acordată și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

Conform legislației în vigoare, alocația de stat pentru copii se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobata cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Există însă posibilitatea ca această creștere a alocațiilor să fie amânată până în martie, după ce INS va anunța oficial rata inflației din anul precedent. Peste 3,5 milioane de copii beneficiază în prezent de alocația de stat.

Conform unei legi care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna noiembrie, alocația pentru copii va fi majorata anual, în raport cu rata medie a inflației.

ADVERTISEMENT

Legea aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care cuantumul alocației de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflației, de exemplu cu 13,8% pentru anul 2024.

ADVERTISEMENT