News

România a semnat un acord pentru producerea rachetelor Patriot. Dîncu: “Războaiele au şi puţine efecte benefice”

Statul român a semnat, prin companiile sale din domeniul apărării, un contract de colaborarea cu Raytheon Missiles & Defense pentru producerea rachetelor Patriot.
04.05.2022 | 10:52
Romania a semnat un acord pentru producerea rachetelor Patriot Dincu Razboaiele au si putine efecte benefice
România a semnat un memorandum pentru producerea rachetelor pentru sistemele Patriot. Credit foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Conflictul militar din Ucraina  a determinat o creștere a cheltuielilor militare în cadrul alianței nord-atlantice, printre statele care s-au angajat să investească în armată și industria de armament se numără și țara noastră.

România va produce rachete Patriot

Sistemul de rachete Patriot reprezintă o parte importantă a infrastructurii naționale de apărare a României, iar după cum a explicat ministrul apărării, achiziționarea de astfel de arme continuă.

ADVERTISEMENT

“Avem în dotarea Armatei Române rachete Patriot și avem un program de înzestrare continuă. Avem baterii Patriot ale noastre. Avem și rachete Himars, din aceeași familie, care pot intercepta un atac cu rachete balistice”, a declarat ministrul Dîncu într-un interviu.

Într-un eveniment organizat miercuri, 4 mai, la sediul companiei Electromecanica Ploiești, statul român a semnat un memorandum prin care România se va implica în producerea de rachete pentru sistemele Patriot, notează Defense Romania.

ADVERTISEMENT

Acest memorandum, semnat între Compania Națională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și compania americană care produce sistemul Patriot, Raytheon Missiles & Defence, reprezintă un prim pas în producerea în țara noastră a rachetelor de ultimă generație SkyCeptor.

Trebuie precizat că rachetele care urmează să fie produse în România sunt folosite pentru apărare și pot fi folosite pentru amenințările aflate pe distanțe scurte și medii. În plus, sistemele Patriot, folosite pentru lansarea acestora, au intrat în dotarea Armatei Române din anul 2022.

ADVERTISEMENT

La această ceremonie au participat un reprezentant al Raytheon, dar și doi miniștri din Guvernul României, Vasile Dîncu și Florin Spătaru.

“Sunt bucuros să particip în calitate de beneficiar la un eveniment pe care l-aș dori multiplicat de zeci, poate de sute de ori. Mă bucur că Ministerul Economiei a început o activitate de a audita ce a avem nevoie în industria de apărare.

ADVERTISEMENT

Se spune că războaiele, din nefericire, se întâmplă, dar au și puține efecte benefice. Acelea că accelerează istoria. Sunt bucuros că Electromecanica Ploiești poate fi un partener pentru o companie atat de importantă pe piața internațională a apărării”, a declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT