News

Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională la clasa a VI-a după declanșarea grevei. Anunțul ferm al unui lider de sindicat

Un important lider de sindicat a anunțat, luni, ce se întâmplă cu Evaluarea Națională la clasa a VI-a după declanșarea grevei generale.
22.05.2023 | 16:37
Ce se intampla cu Evaluarea Nationala la clasa a VIa dupa declansarea grevei Anuntul ferm al unui lider de sindicat
Evaluarea Națională la clasa a VI-a, anulată în contextul grevei generale: ”Nicio activitate didactică în această perioadă”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională la clasa a VI-a este afectată grav de declanșarea grevei generale din Educație. Mai mult ca sigur, dacă protestul nu se va încheia, elevii nu vor susține această testare.

Evaluarea Națională la clasa a VI-a, anulată în contextul grevei generale: ”Nicio activitate didactică în această perioadă”

Încă din debutul anului 2023, Ministerul Educației a anunțat calendarul Evaluărilor Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Deocamdată, elevii din clasele a II-a, respectiv a IV-a au susținut testările naționale.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, elevii de clasa a VI-a trebuiau să susțină examinarea. Având în vedere greva declanșată de sindicatele din învățământ, a apărut întrebarea dacă Evaluarea la clasa a VI-a va fi amânată sau profesorii vor reveni la catedră.

Lucrurile au fost clarificate luni, 22 mai, de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”. Acesta a spus clar că, atâta timp cât e grevă, generală, nicio activitate didactică nu se va desfășura.

ADVERTISEMENT

Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor, conform Edupedu. El a fost întrebat dacă sunt șanse ca Evaluarea Națională să aibă loc săptămâna aceasta, conform calendarului. A oferit un răspuns categoric: ”Nu”.

Conform calendarului oficial care apare pe site-ul Ministerului, Evaluarea Națională la clasa a VI-a începe miercuri, 24 mai, cu proba la Limbă și comunicare. Iată calendarul:

ADVERTISEMENT
  • Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
  • Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023

Greva generală nu dă semne că se oprește. Protestul continuă și marți, 23 mai

În acest moment, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală pe perioadă nedeterminată.

ADVERTISEMENT

Semnele că protestul se va opri curând încă nu se întrevăd la orizont. Luni, George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat că președintele FSLI, Simion Hăncescu, a cerut o nouă întâlnire cu Guvernul, însă nu a primit un răspuns.

Ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători.”. Având în vedere acest lucru, dascălii nu vor reveni la catedră nici marți, 23 mai.

ADVERTISEMENT