News

Ce se întâmplă cu femeile din Afganistan după ce talibanii au preluat puterea. Ce sunt obligate să facă acestea

Într-o conferință de presă susținută marți, talibanii au anunțat ce se întâmplă cu femeile din Afganistan după preluarea puterii.
18.08.2021 | 07:38
Ce se intampla cu femeile din Afganistan dupa ce talibanii au preluat puterea Ce sunt obligate sa faca acestea
Ce se întâmplă cu femeile din Afganistan după ce talibanii au preluat puterea. Ce sunt obligate să facă acestea. Sursa foto: reuters.com
ADVERTISEMENT

Odată cu revenirea la putere a talibanilor, poziția femeilor în statul Afganistan va avea de suferit. În perioada 1996-2001, când talibanii au condus această ţară, școlile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.

Marți, 17 august, purtătorul de cuvânt al talibanilor a apărut pentru prima dată în fața camerelor de filmat, într-o conferință de presă, după preluarea puterii în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că portul burqăi, un văl care acoperă corpul integral, nu va fi obligatoriu pentru femei, deoarece ”există diferite tipuri de văl”. Acestea din urmă vor fi obligatorii.

Ce se întâmplă cu femeile din Afganistan după ce talibanii au preluat puterea. Ce sunt obligate să facă acestea

”Burqa nu este singurul hijab (văl) care poate fi purtat, există diferite tipuri de hijab care nu se limitează la burqa”, a declarat Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al grupării talibane la Doha, pentru canalul britanic Sky News, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Oficialul talibanilor nu a precizat care sunt celelalte tipuri de hijab ce vor fi considerate acceptabile de talibani.

Imediat după revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasă a legii islamice, numeroase ţări şi organizaţii de apărare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor şi femeilor din Afganistan.

ADVERTISEMENT

”Ele pot primi o educaţie, de la şcoala primară până la universitate. Noi am anunţat această politică în cadrul unor conferinţe internaţionale, la cea de la Moscova şi aici la conferinţa de la Doha cu privire la Afganistan”, a explicat Shaheen.

Talibanii, promisiuni că drepturile femeilor vor fi respectate în normele legii islamice

Talibanii, care au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze când au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au spus în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor dacă se vor întoarce la putere.

ADVERTISEMENT

Suhail Shaheen a promis că noul regim va onora drepturile femeilor în cadrul normelor legii islamice, fără a le enumera. Talibanii au încurajat femeile să se întoarcă la serviciu și le-au permis fetelor să se întoarcă la școală, împărțind eșarfe islamice la fiecare casă.

Tratamentul femeilor variază foarte mult în lumea musulmană și, uneori, chiar și în aceeași țară, zonele rurale având tendința de a fi mult mai conservatoare. Unele țări musulmane, inclusiv Pakistanul vecin, au avut prim-miniștri de sex feminin, în timp ce Arabia Saudită ultraconservatoare a permis recent femeilor să ocupe funcții de conducere.

În Afganistan, sub regimul precedent al talibanilor, viața femeilor era guvernată de legea islamică. Aceasta prevede că femeile nu își pot părăsi casa decât însoțite de un bărbat din familie, nu pot vorbi decât dacă sunt întrebate, nu au dreptul la educație sau să voteze.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit...
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit Bucureştiul "unul dintre cele mai cool orașe din Europa"
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Un nou scandal în familia Șoșoacă. Senatoarea este acuzată de agresiune
Un nou scandal în familia Șoșoacă. Senatoarea este acuzată de agresiune
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”