News

Ce se întâmplă cu firma lui Virgil Musta, din cauza căreia a fost acuzat de abuz în serviciu. Medicul a fost trimis în judecată

Medicul Virgil Musta a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu efectuarea de teste pentru depistarea Covid19 în beneficiul clinicii sale private.
01.12.2022 | 13:59
Ce se intampla cu firma lui Virgil Musta din cauza careia a fost acuzat de abuz in serviciu Medicul a fost trimis in judecata
Virgil Musta este asociat la o firmă prin care se derulează activitatea clinicii Profilaxis din Timișoara Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Facebook Clinica Profilaxis
ADVERTISEMENT

Virgil Musta, șef de secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara, a fost trimis în judecată în această săptămână într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu efectuarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Alături de Musta au  mai fost trimise în judecată și alte cadre medicale din cadrul instituției, printre care directorul medical al spitalului și asistentul medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase.

Firma lui Virgil Musta a avut cele mai bune rezultate în 2020

Conform procurorilor DNA, Virgil Musta ar fi determinat trei asistente medicale, în perioada 21 iulie-9 noiembrie 2020, să presteze servicii în beneficiul societății la care era asociat, în timp ce acestea își exercitau atribuțiile de serviciu la spitalul de stat. Asistentele prelevau probe biologice pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 și eliberau bonuri fiscale pentru testele PCR, în beneficiul societății comerciale private. Prejudiciul spitalului de stat a fost stabilit la 12.173 lei, în timp ce beneficiul societății private ar fi de 172.508 lei.

ADVERTISEMENT

“Folosindu-se de influenţa pe care o avea în calitatea sa de medic şef de secţie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente (…) să preleveze probe biologice în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR şi să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societăţii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă). Deşi zilnic, în intervalul orar 07:00 – 10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menţionată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, au dezvăluit anchetatorii.

Virgil Musta este asociat în mai multe firme, dar cea la care se referă procurorii în dosarul de abuz în serviciu este SC M Profilaxis SRL, unde medicul deține 50% din părțile sociale. Prin intermediul acestei firme își desfășoară activitatea clinica privată a lui Musta, care are o policlinică, înființată în 1998, și un spital de zi. Clinica Profilaxis oferă peste 25 de specialități, iar echipa este formată din aproximativ 50 de medici proprii și colaboratori.

ADVERTISEMENT

Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, SC M Profilaxis SRL a avut cele mai bune rezultate financiare în 2020, anul în care Musta ar fi provocat prejudiciul spitalului de stat pentru beneficiul clinicii private. Astfel, firma a înregistrat un profit net de 1.001.529 lei în 2020, deși, în 2019, profitul fusese de doar 180.456 lei. Ultimele date, valabile pentru 2021, arată că SC M Profilaxis SRL a bifat un profit de 184.165 lei, adică la nivelul de dinainte de începerea pandemiei.

Virgil Musta a încasat dividende de peste 200.000 lei de la M Profilaxis SRL

În ultima declarație de avere disponibilă pe internet, din iulie 2020, Virgil Musta a notat că a încasat de la SC M Profilaxis SRL dividende în valoare de 236.396 lei, dar și 7.026 de lei din activitate medicală specializată. Tot din activitatea medicală efectuată la Profilaxis, soția lui Virgil Musta, Alina, a încasat 22.955 lei. Virgil Musta este asociat și la Societatea Civilă Medicală S Profilaxis, de la care a încasat 110.650 lei pentru activități medicale.

ADVERTISEMENT

În iunie 2022, grupul medical Medlife a achiziționat 80% din acțiunile M Profilaxis, clinica urmând să fie integrată sub brandul Sfânta Maria, lansat de Medlife în 2017.  Medicul Virgil Musta mai este asociat la firma Gilal SRL, specializată în „alte activități de servicii suport pentru întreprinderi”, o societate comercială înființată în 2006. Conform declarației de avere, Musta a împrumutat firma Gilal SRL cu 1.159.000 lei.

Cel mai bun an al firmei a fost 2008, când a bifat un profit net de 155.025 lei, dar în ultimii ani a fost pe pierdere, de 72.137 lei în 2020 și de 79.445 lei în 2021. Ultimul an cu profit a fost 2019, când firma lui Virgil Musta a înregistrat un câștig de 26.828 lei. La finalul lui 2021, datoriile Gilal SRL erau de 3.019.068 lei, în condițiile în care s-a înregistrat cea mai mică cifră de afaceri de la înființarea firmei, doar 9.886 lei.

ADVERTISEMENT

În declarația de avere, Virgil Musta a notat că deține opt terenuri, trei case și două mașini

Deși ocupă funcția de sef secție la un spital de stat, Virgil Musta nu și-a mai completat declarația de avere din vara lui 2020. Conform documentului consultat de FANATIK, medicul și soția sa dețineau un portofoliu imobiliar impresionant. Pe numele celor doi se aflau patru terenuri intravilane și două agricole (la Timișoara, Urseni și Secășeni), cel mai mare având o suprafață de 8,73 hectare, toate cumpărate între 2005 și 2017. Musta mai deținea, doar pe numele său, două terenuri agricole la Poiana Ruschii, primite prin donație în 2004.

Soții Musta mai au două case de locuit la Timișoara, una cumpărată în 2012, cu o suprafață de 162 metri pătrați, cealaltă cumpărată în 2014, de 40 metri pătrați. Familia Musta mai are și o casă de vacanță în localitatea Gărâna, din județul Caraș-Severin, cu o suprafață de 50 metri pătrați. Medicul mai are două mașini Ford, una cumpărată în 2004, cealaltă în 2015.

La rubrica activelor financiare, Virgil Musta a completat că deținea 15.000 de dolari, ca fond de investiții la o bancă din România. Acest fond de investiții i-a adus lui Musta un venit de 6.454 lei, conform declarației de avere din 2020. În 2019, Virgil Musta s-a împrumutat, la o altă bancă, creditul în valoare de 255.500 lei fiind scadent în februarie 2023. Medicul a câștigat și 7.200 de lei de pe urma închirierii uneia din mașinile sale.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni