News

Ce se întâmplă cu moștenirea actriței Rona Hartner. Dreptate dincolo de moarte: s-a încheiat procesul cu Nicușor Dan

S-a încheiat procesul dintre Rona Hartner și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, la mai bine de trei luni de la moartea actriței.
27.02.2024 | 17:49
Ce se intampla cu mostenirea actritei Rona Hartner Dreptate dincolo de moarte sa incheiat procesul cu Nicusor Dan
Actrița Rona Hartner s-a judecat cu primarul Nicușor Dan în ultimii ani ai vieții sale / Colaj foto: Fanatik / Foto: Hepta / Rona Hartner Facebook
ADVERTISEMENT

Victorie post-mortem pentru Rona Hartner în procesul cu primarul Nicușor Dan, în calitate de reprezentant al Municipiului București. Luni, 26 februarie, Judecătoria Sectorului 5 a respins contestația la executare înaintată de municipalitate, într-un proces care  durat un an și jumătate.

Instanța i-a dat câștig de cauză Ronei Hartner, la trei luni după moarte

Rona Harnter și-a petrecut ultimii ani de viață în război cu Primăria Capitalei, pentru o moștenire a familiei, confiscată în timpul regimului comunist. În noiembrie 2023, actrița s-a stins din viață, însă litigiile și-au continuat cursul.

ADVERTISEMENT

Rona, alături de cei doi frați, Rinda și Reon, au moștenit un teren de 350 mp, în sectorul 3, de la tatăl lor Florin Nicolae Hartner, decedat în 1991. Imobilul fusese confiscat de regimul comunist pe baza unui decret adoptat în 1989, dar în urmă cu 20 de ani, familia Hartner a formulat o cerere de retrocedare în natură sau de acordare a unor despăgubiri, în baza Legii 10.

Dosarul a intrat în analiză și ar fi trebuit soluționat încă din anul 2010, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În 2019, familia Hartner a acționat în instanță Municipiul București prin Primar General. Litigiul a durat doi ani iar la final, instanța a obligat instituția să răspundă în termen de 30 de zile la cererea de retrocedare, dar și să achite cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de lei.

ADVERTISEMENT

”Dosarul administrativ, înregistrat sub nr. 87128, deși a fost completat cu toate actele doveditoare prevăzute de lege nu a intrat în procedura de soluționare, încălcându-se astfel dispozițiile prevăzute de art.33 alin.4 din Legea nr.165/2013. Așa cum se poate observa, de la depunerea notificării şi până în prezent au trecut 20 de ani, iar apelantul-intimat nu şi-a îndeplinit obligația legală de a soluționa notificarea şi de a emite dispoziția privind propunerea de acordare a despăgubirilor”, se arată în motivarea instanței.

Hotărârea instanței nu este definitivă

Cu toate că avea de partea ei o decizie definitivă, Rona Hartner nu a primit răspunsul așteptat, iar în 2023 a cerut ca primarului să-i fie aplicate penalități de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, calculate de la data formulării cererii și până la executarea obligației cuprinsă în titlul executoriu care apare sentința anterioară. De data aceasta, instanța a respins cererea de chemare  în judecată a Ronei Hartner.

ADVERTISEMENT

În paralel, Municipiul București a formulat o contestație la executare, dosar finalizat luni.

”Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată, având ca obiect contestație la executare, formulată de contestatorul Municipiul București, prin Primar General, în contradictoriu cu intimata Hartner Rona. Respinge ca rămasă fără obiect cererea de suspendare a executării silite. Respinge ca neîntemeiată cererea de întoarcere a executării silite.

Respinge ca neîntemeiată cererea contestatorului privind cheltuielile de judecată. Cu drept numai de apel, în termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Sectorului 5 București”, se arată în decizia instanței.

ADVERTISEMENT

Rona Hartner a murit în Franța

Rona Hartner provine dintr-o familie de intelectuali. Tatăl ei, de origine germană, era inginer proiectant, iar mama, româncă, a lucrat ca economistă. Actrița a dezvăluit că ambii ei părinți erau atei, iar ea nu a știut până la vârsta de 17 ani că bunica a botezat-o pe ascuns. La puțin timp după ce a aflat că este ortodoxă, ea s-a convertit la catolicism.

Rona Hartner a absolvit cursurile Academiei de Teatru și Film din București și a dat lovitura încă din studenție cu apariții în producții precum: Gadjo Dilo, Asfalt Tango sau Dublu Extaz. Ultimii ani din viață i-a petrecut în Franța, acolo unde a și murit, la data de 23 noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: