News

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Ministrul Budăi anunță deficit la buget de 12 miliarde de lei

Ministrul Marius Budăi a mărturisit că există un deficit la bugetul de pensii pe 2022 de 12 miliarde de lei, situație care nu are o explicație certă. Ce se va întâmpla cu acești bani.
11.08.2022 | 06:59
Ce se intampla cu pensiile romanilor Ministrul Budai anunta deficit la buget de 12 miliarde de lei
Ministrul Marius Budăi a vorbit despre Pilonul I și II de pensii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe 2022, de 12 miliarde de lei, este exact suma ce e virată de stat către Pilonul II de pensii.

Deficit de 12 miliarde de lei la bugetul de pensii

Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul II. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul II. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul II, este exclus aşa ceva, este o lege”, a declarat Budăi, potrivit Antena 3. Budăi a punctat că situația nu are o explicație certă ci ”așa s-a întâmplat anul acesta”.

ADVERTISEMENT

Întrebat cât vor avea pensia românii în viitor, în funcție de contributivitatea la Pilonul I sau II de pensii, Marius Budăi nu a putut oferi un răspuns clar.

”Nu pot să spun cât voi avea eu, când voi ieşi. Sunt ani în care vom contribui. Nici din Pilonul 1 nu poţi să ştii. Se schimbă acum, nu va mai fi punct de pensie, va fi valoare punct de referinţă”, a completat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Pilonul II nu afectează în niciun fel contribuțiile din Pilonul I, explică Budăi. Ministrul e convins că nimeni nu face presiuni ca al doilea Pilon de pensii private din România să fie considerat o prioritate.

”Nu, exclus. Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul II. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluţiile necesare. Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I în virarea contribuţiilor către Pilonul II, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuţiilor către Pilonul II. Asta am fost informaţi clar, de atunci”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii, Pilonul I poate fi caracterizat astfel. Practic, vorbim despre pensia clasică, pensia de stat:

”Sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergeneraţională şi funcţionează conform principiului contributivităţii conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite”.

Pilonul II este, în fapt, sistemul de pensii obligatorii administrate privat. A nu se confunda cu Pilonul III, adică sistemul de pensii facultative, probabil singurul care va garanta românilor că vor avea o pensie decentă peste 20-30 de ani.

ADVERTISEMENT