News

Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat se schimbă. Ce alimente dispar și ce se introduce în locul lor

Guvernul intenționează să modifice lista alimentelor cu adaos comercial plafonat. O serie de produse dispar și apar altele.
10.01.2024 | 07:37
Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat se schimba Ce alimente dispar si ce se introduce in locul lor
Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat se schimbă în următoarea perioadă. Surs
ADVERTISEMENT

Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat va suferi o serie de schimbări. Alimente care au fost introduse special pentru sărbătorile de iarnă dispar. Ce s-ar putea introduce în locul lor.

Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat se schimbă în următoarea perioadă

Ordonanța de Urgență a Executivului ce limitează adaosul comercial la 5% a intrat în vigoare încă din luna august a anului trecut. Ea a fost deja prelungită o dată, înainte de sărbători.

ADVERTISEMENT

Tot atunci, pe lista alimentelor vizate de ieftiniri au intrat cozonacul și alte produse de sezon. În prezent, Guvernul are în plan ca aceste produse să fie scoase și înlocuite cu altele, notează Observator News.

Așadar, de pe lista cu cele 21 de produse care au acum adaos comercial plafonat vor fi scoase alimentele de sărbători. Vorbim în special  de cozonac. În locul acestora vor fi introduse alte alimente noi, cele de sezon.

ADVERTISEMENT

O clarificare în acest sens va veni în viitorul apropiat. Guvernul este decis să extindă plafonarea până la sfârşitul lunii aprilie şi să facă schimbări pe lista cu produse. Săptămâna viitoare, la Palatul Victoria ar urma să aibă loc discuţii cu retailerii şi procesatorii. Aceștia vor trebui să se pună de acord pentru prelungirea măsurii.

Negocierile pe această temă sunt destul de dure. Tabăra guvernanților este de părere că măsura a produs efecte în prețurile de la raft. Pe de altă parte, reprezentanții comercianților spun că plafonarea prețurilor la alimente înseamnă scumpiri la alte produse.

ADVERTISEMENT

Care sunt alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial

În ultimele luni din 2023, preţul unor importante produse regăsite în coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, s-a diminuat. Analizele spun că și carnea de pui şi porc s-a ieftinit în august faţă de luna iunie.

Per total, preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august, comparativ cu iunie 2023.

ADVERTISEMENT

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt:

  • pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  • brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
  • făină albă de grâu “000” 1 kg;
  • mălai 1 kg;
  • ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  • ulei de floarea soarelui 1 litru;
  • carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
  • carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  • legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
  • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos 1 kg.
ADVERTISEMENT
Tags: