Fotbal intern

Ce se întâmplă cu România după victoria la masa verde cu Norvegia. Avantajele aduse de UEFA

18.11.2020 | 19:14
Ce se intampla cu Romania dupa victoria la masa verde cu Norvegia Avantajele aduse de UEFA
ADVERTISEMENT

România are numai de câștigat după ce UEFA a decis că „tricolorii” sunt câștigători la masa verde în fața Norvegiei. Echipa noastră nu mai poate retrograda în Liga C a UEFA Nations League. 

De asemenea, echipa națională primește 7,5 puncte în clasamentul coeficienților FIFA și rămâne în cursă pentru un loc în urna 2 în premilinariile pentru Campionatul Mondial din 2022.

ADVERTISEMENT

Cu o victorie la Belfast, în meciul pe care „tricolorii” îl vor juca în seara zilei de 18 noiembrie împotriva Irlandei de Nord, România poate să își asigure locul 2 în grupă, la fel ca în ediția precedentă.

România a câștigat la masa verde cu Norvegia. Evităm retrogradarea fără să jucăm!

Principala grijă a României, în finalul grupei de Liga Națiunilor, era evitarea ultimei poziții. O clasare pe locul 4 în grupa cu Austria, Norvegia și Irlanda de Nord ar fi provocat retrogradarea țării noastre în Liga C, al treilea eșalon valoric din competiția organizată de UEFA.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care UEFA a decis că România câștigă cu 3-0 meciul contra Norvegiei, „tricolorii” scapă de grija preluării statutului de „lanternă roșie” a grupei și pot inclusiv să piardă la Belfast. Chiar dacă ne înving, irlandezii vor acumula 4 puncte, în timp ce noi avem deja 7 în urma victoriei cu Norvegia.

Indiferent de ce se întâmplă în cele două meciuri rămase de disputat în grupa noatră, România nu poate să termine mai jos de locul 3, ceea ce înseamnă că și în ediția viitoare a Ligii Națiunilor vom fi tot în Liga B și vom evita să fim puși în aceeași „oală” cu echipe precum Albania, Lituania, Macedonia de Nord, Estonia sau Kosovo.

ADVERTISEMENT

Putem să terminăm grupa pe locul 2!

Deși părea o glumă după prestațiile catastrofale de la jumătatea lunii octombrie, o clasare pe locul 2 în grupă nu este imposibilă. Cu o victorie la Belfast, România are speranțe mari că se va clasa pe locul doi, la fel cum a făcut-o și în ediția precedentă a UEFA Nations League.

Singurul lucru de care ar avea nevoie oamenii lui Mirel Rădoi, în afara celor trei puncte puse la bătaie pe terenul nord-irlandezilor, ar fi o previzibilă victorie a Austriei, în fața Norvegiei. Cele două echipe se întâlnesc la Viena, tot în data de 18 noiembrie și tot de la 21:45, iar austriecii sunt favoriți cerți, după ce norvegienii au trebuit să încropească o echipă nouă pentru a se putea prezenta la meci.

ADVERTISEMENT

Situația din clasament, în momentul actual, este următoarea:

  1. Austria – 12 puncte
  2. Norvegia – 9 puncte
  3. România – 7 puncte
  4. Irlanda de Nord – 1 punct

Toate echipele au câte cinci meciuri, iar în ultima etapă se joacă Austria – Norvegia și Irlanda de Nord – România. În cazul unei victorii la Belfast, vom acumula 10 puncte, iar o eventuală înfrângere a norvegienilor pe terenul Austriei ne-ar permite să îi depășim pe nordici și să terminăm din nou pe locul secund.

România câștigă la masa verde și primește un imbold neașteptat în clasamentul coeficienților FIFA

În fine, un al treilea avantaj extrem de important pe care România îl obține ca urmare a deciziei UEFA constă în acumularea a 7,5 puncte suplimentare în clasamentul coeficienților FIFA.

Am acumulat, astfel, un total de 1465 de puncte și am trecut peste Irlanda de Nord (1458 de puncte) și Irlanda (1464 de puncte). Dacă reușim să câștigăm și duelul cu Irlanda de Nord, vom ajunge la 1473 de puncte și mai avem nevoie de o singură condiție din două posibile, pentru a accede în urna 2.

Astfel, Serbia – Rusia trebuie să se încheie cu un egal sau cu victoria gazdelor. Dacă va fi egal, rușii primesc doar 0,3 puncte, în vreme ce în cazul unei înfrângeri vor pierde 7,2 și vor ajunge la 1462 puncte, sub România. Alternativ, putem spera și la o victorie a Cehiei în fața Slovaciei. Dacă acest lucru se întâmplă, slovacii vor pierde 7,8 puncte și vor ajunge să aibă doar 1471, sub totalul nostru de 1473.

O victorie la Belfast devine, astfel, esențială, pentru că ne permite să intrăm în urna 2 în trei din șase situații posibile la meciurile Rusiei și Slovaciei. O pătrundere în acaestă urnă ne-ar ajuta să evităm unii adversari foarte dificili în drumul spre CM 2022 și să avem o șansă mai bună să ajungem în Qatar.

ADVERTISEMENT