News

Atenție la câți bani ai la tine când intri sau ieși din țară! Vama îți poate reține temporar aceste sume

Ce se întâmplă cu românii care revin în țară din UE sau pleacă din România cu peste 10 mii de euro la ei! Ce decizie au luat autoritățile și de ce banii pot fi reținuți temporar
18.12.2021 | 15:57
Atentie la cati bani ai la tine cand intri sau iesi din tara Vama iti poate retine temporar aceste sume
Ce se întâmplă cu românii care revin în țară din Uniunea Europeană sau pleacă din România cu peste 10 mii de euro la ei! Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – absolut toate sumele de cel puțin 10.000 de euro se declară, începând de săptămâna viitoare, la ieșirea sau la intrarea în Uniunea Europeană. Este vorba despre un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală publicat deja în Monitorul Oficial.

Trebuie să știți că în același ordin a fost reglementat și modul în care autoritățile vamale pot reține, temporar, aceste sume.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu românii care revin în țară din UE sau pleacă din România cu cel puțin 10 mii de euro la ei!

Mai exact, potrivit Ordinului ANAF nr. 1.958/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.176/2021, s-au stabilit noi reguli privind declararea la vamă a sumelor în numerar de cel puțin 10.000 de euro, precum și privind procedura de reținere temporară a acestor bani de către autoritățile vamale.

Începând cu anul acesta persoanele care vor declara numerarul însoțit și neînsoțit, de minimum 10.000 de euro, la frontierele externe ale UE vor avea la dispoziție două noi formulare de declarare.

ADVERTISEMENT

Toți cei care trec vama având asupra lor sume în numerar de minimum 10.000 de euro sunt obligați să declare sumele respective la biroul vamal. În același timp, vama trebuie informată, în egală măsură, și cu privire la numerarul neînsoțit.

De remarcat că, în situația în care, după cum reiese din Ordinul ANAF nr. 1.958/2021, conform articolului 7 din Regulamentul european nr. 1.672/2018, fie obligația de declarare a numerarului însoțit, fie obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu este respectată ori există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracțională, autoritățile competente pot să rețină temporar numerarul printr-o decizie administrativă.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la decizia de reținere temporară a numerarului, atunci aceasta trebuie să cuprindă, potrivit ordinului ANAF, motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse de biroul vamal.

Și această hotărâre trebuie întocmită în două exemplare. Unul dintre ele îi este înmânat fie persoanei care însoțea numerarul, fie, în cazul numerarului neînsoțit, comunicat expeditorului sau destinatarului, după caz, ori reprezentantului lor.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, al doilea exemplar rămâne la biroul vamal, împreună cu copia documentelor de identitate ale purtătorului numerarului însoțit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza măsurii de reținere.

Mai trebuie specificat că expunerea de motive a declarației cu pricina trebuie să includă astfel “constatările biroului vamal, prezentate clar, concis și lizibil, fără detalieri inutile, astfel încât să rezulte motivul de fapt și temeiul de drept care au stat la baza fundamentării măsurii dispuse”.

Nu se termină aici pentru că este nevoie să fie notate și data, locul unde a fost constatată fapta, precum și orice alte date relevante precum ruta, mijlocul de transport sau locul unde a fost găsit numerarul.

Potrivit legii, autoritățile vamale au dreptul să reține atât valută, cât și instrumente negociabile la purtător sau mărfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate ori carduri preplătite, cu mențiunea că acestea trebuie consemnate corespunzător, pe categorii.

După ce acești bani au fost reținuți, cei de la vamă trebuie să verifice dacă împrejurările fiecărui caz în parte justifică acest fapt și decid, mai departe, dacă prelungesc termenul de reținere ori dacă restituie sumele respective.

„Numărul de zile de prelungire se stabilește “(…) în funcție de necesitatea și de proporționalitatea prelungirii termenului de reținere temporară”, iar toate aceste informații i se aduc la cunoștință, după caz, persoanei de la care a fost reținut temporar numerarul însoțit, respectiv expeditorului sau destinatarului numerarului neînsoțit sau reprezentantului acestora.

Nu în utimul rând, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului ANAF nr. 1.958/2021 a fost abrogat Ordinul ANAF nr. 2.028/2012. Acesta conținea, însă, numai vechiul formular folosit la declararea numerarului la frontiera UE, nu și reguli de declarare și reținere a sumelor de cel puțin 10.000 de euro”, se mai arată pe portalul avocatnet.ro

ADVERTISEMENT
Tags: