News

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte în primele 40 de zile. Explicațiile unui mare duhovnic

Un mare duhovnic ortodox explică ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Tradiția ortodoxă spune că sufletul este nemuritor și trece prin două judecăți.
12.12.2021 | 18:48
Ce se intampla cu sufletul dupa moarte in primele 40 de zile Explicatiile unui mare duhovnic
Ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Importanți duhovnici ai Bisericii Ortodoxe au vorbit adesea despre ce se întâmplă cu sufletul omului după ce acesta moare. Părintele Ilie Cleopa a explicat călătoria pe care o parcurge sufletul în primele 40 de zile de după moarte.

Se spune că sufletul este nemuritor. De aceea, el trece prin două judecăţi: cea particulară şi cea universală. Aceasta din urmă are loc la sfârşitul lumii.

ADVERTISEMENT

Tradiţia ortodoxă spune că la 40 de zile de la moartea unui om sufletul acestuia ajunge în faţa lui Dumnezeu pentru judecata particulară. Dar, până în acel moment, sufletul trece prin rai și prin iad.

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Explicațiile unui mare duhovnic

Foto: Hepta.ro

Părintele Ilie Cleopa, duhovnicul de la mănăstirea Sihăstria, descrie experiențele prin care trece sufletul în primele 40 de zile de la moartea omului.

ADVERTISEMENT

”În ziua întâi, când moare omul, sufletul lui stă acolo unde a ieşit din trup, şi dacă trupul este acolo, îl ţine îngerul de la botez lângă trup timp de 24 de ceasuri. Să zicem că trupul e pe o laiţă sau în sicriu, sau pe catafalc, sau pe o masă.

Îngerul nostru de la botez, care este ajutătorul nostru până la moarte, ne păzeşte şi stă o zi şi o noapte lângă trup”, descrie părintele Cleopa, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Potrivit duhovnicul de la mănăstirea Sihăstria, în cea de-a doua zi, sufletul are parte de o retrospectivă a tuturor locurilor prin care a umblat omul respectiv.

Călătoria sufletului în ziua a treia după moarte

Foto: Hepta.ro

A treia zi este dedicată vămilor văzduhului. Este momentul în care sufletul începe să urce către cer trecând prin 24 de vămi.

ADVERTISEMENT

”În ziua aceasta i se dau sufletului încă şase îngeri, care cu cel de la Botez sunt şapte, şi îşi începe călătoria spre cer, că are de trecut vămile văzduhului. La ele suntem cercetaţi de cele mai mari căpetenii ale iadului pentru toate faptele, toate cuvintele şi toate gândurile”, explică duhovnicul Cleopa.

Urmează şase zile pe care sufletul le petrece în rai. Apoi este trimis în iad

Foto: Hepta.ro

În ziua a noua, sufletul vine din noua în faţa lui Dumnezeu şi este trimis în iad pentru 30 de zile.

Şi merge prin iad cu iuţeala fulgerului şi nu mai pridideşte să vadă atâtea munci şi atâtea chinuri cu care se muncesc sute de popoare care n-au cunoscut pe Dumnezeu şi mii şi milioane de creştini care, deşi L-au cunoscut, L-au supărat şi n-au făcut voia Lui. Şi când trece prin iad, i se dau sufletului un fel de îngeri, care sunt un fel de gardă a lui Dumnezeu, numiţi zapcii. Şi îngerul de la botez merge cu el neîncetat”, descrie părintele drumul spre iad.

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte? Ziua 40: Judecata faptelor personale

Foto: Hepta.ro

În cea de-a 40-a zi de la moarte, sufletul este adus de către îngeri din nou în faţa lui Dumnezeu pentru judecata particulară. Aceasta constă în judecarea faptelor personale.

”Şi atunci se face judecata particulară a sufletului, adică judecata prin care rânduieşte Dumnezeu unde va sta sufletul până la judecata universală, sau la bine, sau la rău”, afirmă Ilie Cleopa.

ADVERTISEMENT