News

Ce se întâmplă cu trupurile românilor morţi din cauza coronavirusului. A fost pus la punct un protocol special. DOCUMENT OFICIAL

23.03.2020 | 14:41
Ce se intampla cu trupurile romanilor morti din cauza coronavirusului A fost pus la punct un protocol special DOCUMENT OFICIAL
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a aprobat un protocol special privind românii decedați din cauza coronavirusului, cu scopul de a limita răspândirea virusului la persoanele ce au contact cu trupurile neînsuflețite.

Măsuri speciale pentru românii decedați din cauza coronavirusului

Cei vizați de noua reglementare sunt direcțiile de sănătate publică, Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici”, institutele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile satinare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare ce intră în contact cu persoanele decedate din cauza COVID-19.

ADVERTISEMENT

Primul lucru la care face referire protocolul privind decesul pacienților infectați cu coronavirus este autopsia. Astfel, în cazul decesului unui pacient infectat cu COVID-19, autopsia nu mai este necesară, pentru a se evita riscurile posibile de transmitere a bolii către personalul medical.

În aceste condiții, certificatul constatator al decesului se eliberează de către medicul curent al pacientului din secția de spital unde se afla internat.

ADVERTISEMENT

În plus, în momentul în care un pacient infectat cu COVID-19 prezintă în timpul vieții semne severe de boală, medicul curent va comunica acest lucru insituției de medicină legală competentă.

În situația în care pacientul respecitv moare și sunt suspiciuni că decesul a fost cauzat de complicațiile apărute în urma infecției cu noul coronavirus, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă, pentru ca medicul legist să facă o evaluare a leziunilor și să dispună ridicarea trupului neînsuflețit.

ADVERTISEMENT

Transportul celor decedați din cauza COVID-19

După cum spuneam mai sus, în cazul unei persoane decedate ca urmare a infecției cu COVID-19, autopsia nu se va mai efectua. Cadavrul va fi în acest caz așezat într-un sac impermeabil dublu și pulverizat cu biocide pe bază de formol, după care va fi depus la morga spitalului/ unității de medicină legală, în vederea identificării de către familie.

În situația în care familia nu vine să ridice cadavrul, autoritățile competente îl vor ridica și îl vor înhuma în cel mai scurt timp, iar în toate situațiile liftul și targa prin care a fost transportat trupul vor fi dezinfectate.

ADVERTISEMENT

Toate persoanele implicate în manipularea trupului neînsuflețit, a hainelor și a obiectelor ce au aparținut victimei vor purta obligatoriu echipamente de protecție (combinezon, protectoare faciale, două rânduri de mănuși latex și cizme de cauciuc ce pot fi dezinfectate).

“Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament individual de protecție de unică folosință, după cum urmează: halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși (protecții încălțăminte), mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul”, prevede protocolul pentru românii decedați din cauza coronavirusului.

Doar două persoane au voie să vadă trupul neînsuflețit

În plus, maximum două persoane dintre aparținători pot vedea cadavrul și doar după ce îmbracă echipamentul descris mai sus. Familia va aduce sicriul în care va fi introdus trupul neînsuflețit, băgat anterior în doi saci rezistenți de vinil, timp în care se pulverizează biocide.

După depozitarea în sicriu, acesta se va sigila complet, iar orice acțiune de deschidere a acestuia este strict interzisă. Înhumarea sau incinerarea persoanei decedate ca urmare a infecției cu noul coronavirus se va realiza în cel mai scurt timp.

“Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare”, mai prevede protocolul publicat în Monitorul Oficial.

Pe durata transportului persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19, angajații serviciilor funerare care se ocupă de preluarea cadavrului trebuie să respecte aceleași măsuri de protecție și vor fi îmbrăcați, obligatoriu, în echipamentele descrise mai sus.

Se interzice prin acest protocol deschiderea capacului sicriului, precum și orice manoperă de cosmetizare sau de îmbălsămare a cadavrului contaminat cu noul coronavirus, iar cei care  intră în contact cu sicriul se vor spăla pe mâini cu apă caldă și săpun, urmat de dezinfecția cu biocide, de fiecare dată.

În eventualitatea în care se decide totuși efectuarea autopsiei, aceasta se va realiza doar în spații destinate cazurilor cu risc biologic, în care se va intra doar cu echipamentul amintit anterior.

“Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator care au fost autopsiate se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției”, se mai arată în protocolul special pentru românii decedați din cauza coronavirusului.

La fel ca și în cazul identificării amintite mai sus, trupul neînsuflețit va fi plasat în doi saci speciali, timp în care se pulverizează biocid, apoi cadavrul se plasează în sicriul ce va fi sigilat complet.

Toate aceste măsuri ce țin de managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus au rolul de a limita răspândirea virusului la persoanele ce intră în contact cu persoanele decedate.

Protocolul special pentru românii decedați din cauza coronavirusului pote fi consultat AICI

ADVERTISEMENT