News

Ce se întâmplă cu vremea în România. Avertisment oficial de la ANM. De mâine scad temperaturile cu 13 grade

Vremea trece de la o extremă la alta. După zile caniculare, un front de aer rece aduce temperaturi cu până la 13 grade mai mici
05.08.2023 | 17:24
Ce se intampla cu vremea in Romania Avertisment oficial de la ANM De maine scad temperaturile cu 13 grade
Vremea în România se schimbă radical Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță vremea în România se schimbă radical. După temperaturile extrem de ridicate vor urma furtuni violente și ploi torențiale.

Ce se întâmplă cu vremea în România

Astfel, în România urmează o răcire accentuată a vremii, astfel că în doar 24 de ore în România vor fi temperaturi maxime cu până la 13 grade Celsius mai mici.

ADVERTISEMENT

“Până diseară avem un cod galben de caniculă valabil pentru vestul, nord-vestul, sudul țării, parțial centru. Avem mai multe județe din aceste zone unde vom înregistra maxime în general între 33 și 37 de grade.

Disconfortul termic va fi unul ridicat după orele prânzului, în sensul că indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Însă spre orele serii, un aer mai rece, care a coborât deja pe partea de centru și parțial de sud a Europei, înaintează ușor-ușor către țara noastră, motiv pentru care la dislocuirea masei de aer mai calde pe care o avem deja peste țara noastră se va produce instabilitatea atmosferică.

Ne așteptăm din această după-amiază la perioade cu averse și ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, dar și căderi de grindină și cantități de apă de peste 20-25l/metru pătrat”, a precizat meteorologul ANM Mihai Timu pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de furtună

Meteorologii au emis și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județele din sudul Crișanei, din Banat, din jumătatea de vest a Olteniei, sud-vestul Transilvaniei, inclusiv zonele montane aferente.

”De la ora 18:00 până mâine (duminică n.r.) la ora 10:00, județele din sudul Crișanei, din Banat, din jumătatea de vest a Olteniei, sud-vestul Transilvaniei, inclusiv zonele montane aferente, se vor afla sub cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

Așteptăm chiar intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h ceea ce înseamnă vijelii puternice, dar și cantități de apă, fie în intervale scurte de timp 1-3 h, fie prin acumulare, astfel încât să înregistrăm aici și 30-50l/mp, dar izolat și peste 70-80l/mp.

Prin urmare, pot apărea și probleme de ordin hidrologic până mâine dimineață în aceste zone. Urmează ca mâine, încet-încet, acest aer rece să continue să avanseze peste țara noastră.

Mâine vor mai fi temperaturi caniculare și disconfort termic în partea de est și sud-est a teritoriului, dar și instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor, după care săptămâna viitoare lucrurile par să fie mai calme”, a mai spus Mihai Timu,

ADVERTISEMENT
Tags: