Life

Ce se întâmplă dacă mai dormi 30 de minute după ce sună alarma. Un nou studiu i-a surprins chiar și pe specialiști

Ce se întâmplă cu persoanele care obișnuiesc să amâne alarma dimineața. Ce trebuie să știi dacă și tu te numeri printre ele
11.12.2023 | 19:49
Ce se intampla daca mai dormi 30 de minute dupa ce suna alarma Un nou studiu ia surprins chiar si pe specialisti
Ce se întâmplă cu persoanele care amână alarma dimineața Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Nimic nu este mai stresant decât sunetul de alarmă la primele ore ale dimineții. Cele mai multe persoane au mai multe alarme, doar pentru a fi sigure că se trezesc. Altele, în schimb, amână alarma doar pentru câteva minute în plus de somn.

Te vei gândi de două ori înainte să sari din pat la prima alarmă

Pentru foarte multe persoane, alarma a devenit un adevărat coșmar. De obicei, este sunetul care anunță că trebuie să pleci la muncă sau că ai ceva urgent de rezolvat. Însă, ce faci atunci când pur și simplu organismul tău nu vrea să se ridice din pat?

ADVERTISEMENT

Nu toate persoanele reacționează la fel la auzirea alarmei. Deși se spune că ”cine se trezește de dimineață, departe ajunge”, studiile recente demonstrează cu totul și cu totul altceva. Și anume, că persoanele mai leneșe pot fi mult mai sănătoase decât cele vigilente.

Un studiu recent realizat de Institutul pentru Cercetarea Stresului și Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Stockholm a prezentat lumii întregi rezultate uimitoare.

ADVERTISEMENT

Până și oamenii de știință a fost surprinși de ceea ce se întâmplă dacă mai dormi 30 de minute după ce a sunat alarma. Cu toții au recunoscut că se așteptau la altfel de rezultate, mai ales că oamenii vigilenți au mai mult timp pentru a se organiza.

Oamenii care mai ”fură” câteva minute de somn sunt mai fericiți

Contrar tuturor așteptărilor, se pare că o mică întârziere dimineața este extrem de benefică pentru organism. Cu alte cuvinte, cine doarme mai mult, este mai sănătos și are un creier mult mai relaxat.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat pe mai multe persoane, iar scopul lui a fost acela de a analiza efectele negative ale alarmei. În urma lui, s-a ajuns la concluzia că persoanele matinale care se trezesc după prima alarmă sunt mai expuse unor consecințe negative asupra stării de sănătate.

De exemplu, cine evită să amâne alarma doar de frica de a nu întârzia, riscă să fie mai indispus. Tot ei sunt cei care resimt mai mult oboseala și chiar să aibă o capacitate mai redusă de gândire.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește eșantionul format din oamenii care s-au trezit după prima alarmă, oamenii de știință au observat un aspect uimitor. Și anume, acela că nivelul de stres și de cortizol produs de glandele suprarenale la trezire a fost mult mai mare.

În schimb, la polul opus s-a aflat eșantionul format din oamenii care au ales să amâne alarma. În cazul lor, nivelul de stres indicat a fost mult mai mic. Ba chiar s-a observat o îmbunătățire a funcțiilor creierului.

ADVERTISEMENT
Tags: