Life

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă. În ce situație poți ajunge la închisoare

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă? Există o situație în care riști să ajungi chiar și la închisoare dacă faci acest lucru.
29.04.2023 | 19:40
Ce se intampla daca nu platesti o amenda In ce situatie poti ajunge la inchisoare
Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă? Poate ai uitat de ea, sau poate nu ai avut suficient timp să mergi să o achiți. Este bine să știm însă și ce poate urma în cazul în care ne aflăm într-o astfel de situație.

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă

În primul rând, te poți alege cu o amendă dacă ești șofer. Există numeroase situații, printre care viteza excesivă, ori parcarea neregulamentară. Ele îți pot aduce o amendă care nu e deloc mică. De asemenea, amenzi poți să primești și pentru deranjarea liniștii publice și nu numai. 

ADVERTISEMENT

Care sunt riscurile dacă nu plătești o amendă? Este bine de știut că amenda primită poate fi achitată în termen de 15 zile, suma fiind mai mică. Dacă trece această perioadă, atunci amenda crește. Astfel în loc să plătim 250 de lei în primele 15 zile, ajungem să plătim 500 de lei ulterior.

Iar acest lucru este valabil atât în cazul amenzilor de circulație, cât și în cazul celor privind deranjarea liniștii publice. Cum plătești o amendă? Există numeroase metode. Cea mai simplă este online, pe site-ul ghiseul.ro.

ADVERTISEMENT

Unde poți achita amenzile primite

De asemenea, poți alege să mergi și la primăria orașului pentru a achita amenda primită. Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă? În primă fază autoritățile ți-ar putea trimite o notificare. Iar în cel mai rău caz se ajunge la poprirea conturilor, ori reținerea unei sume din salariu.

Deși sunt șoferi care se bazează pe faptul că amenzile de circulație se pot prescrie după cinci ani, adevărul este că termenul se reînnoiește de fiecare dată când este emisă o notificare de către autorități.

ADVERTISEMENT

Dacă ajungi în situația în care autoritățile locale îți trimit o somație acasă și tot nu achiți amenda, atunci lucrurile devin mai complicate. Mai exact, poți ajunge chiar și la executare silită. Important de menționat e faptul că acest lucru este valabil doar atunci când suma este mare. Practic vorbim de situația în care mai multe amenzi neplătite se adună.

Cum poți ajunge la închisoare dacă nu plătești o amendă

Poți ajunge la închisoare dacă nu plătești o amendă? Răspunsul este da, însă într-o situație mai deosebită. Mai exact, este vorba despre o amendă penală. Aceasta este plătită de o persoană după decizia unei instanțe de judecată.

ADVERTISEMENT

Iar spre deosebire de amenzile de circulație, aceasta este calculată pornind de la zilele-amendă. Astfel, se poate ajunge la o sumă destul de mare. Conform legii, există un termen de trei luni de la pronunțarea definitivă a hotărârii în care o persoană condamnată este obligată să achite o amendă penală.

În cazul în care în acest termen nu plătești amenda, poți ajunge la închisoare. Trebuie menționat că acest lucru se întâmplă doar dacă o persoană refuză să plătească amenda. În cazul în care este vorba despre probleme financiare, situația se schimbă total.

Ce pedeapsă cu închisoarea riști dacă nu plătești această amendă? Conform legii poți petrece după gratii câte o zi pentru fiecare zi-amendă.

ADVERTISEMENT