Life

Ce se întâmplă dacă nu-ți speli cearșafurile de pat în fiecare săptămână. Mulți români fac această greșeală uriașă

Riscurile la care te expui dacă nu bagi la spălat lenjeria de pe pat în fiecare săptămână. Multe persoane recurg la această eroare.
08.04.2024 | 10:49
Ce se intampla daca nuti speli cearsafurile de pat in fiecare saptamana Multi romani fac aceasta greseala uriasa
Riscurile la care te expui dacă nu bagi la spălat lenjeria de pe pat în fiecare săptămână. Multe persoane recurg la această eroare. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă nu-ți speli cearșafurile de pat în fiecare săptămână. Mulți români fac această greșeală uriașă. Care sunt sfaturile pe care le au specialiștii în domeniul medical despre acest obicei al oamenilor de pretutindeni.

Riscurile la care te expui dacă nu bagi la spălat lenjeria de pe pat în fiecare săptămână. Multe persoane recurg la această eroare

Riscurile la care te expui dacă nu bagi la spălat lenjeria de pe pat în fiecare săptămână. Multe persoane recurg la această eroare, însă ajung să se confrunte cu numeroase probleme de sănătate fără să realizeze asta.

ADVERTISEMENT

Un medic expert în igienă transmite că așternutul acumulează transpirație, murdărie, acarieni de praf, celule moarte și multe altele care pot duce la infecții grave cu viruși periculoși. În medie, o persoană petrece între 49 și 63 de ore pe săptămână în pat.

Acesta este motivul pentru care se recomandă schimbarea cearșafurilor cel puțin o dată la 7 zile. Printre neplăcerile care pot apărea se numără mâncărimi ale pielii, astm, alergii sezoniere sau erupții cutanate care sunt provocate cel mai adesea de transpirație și murdărie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, acarienii de praf au și ei multe consecințe. Simptomele alergiei la acarienii de praf includ strănut și curgerea nasului, acestea fiind asociate adesea cu inflamarea căilor nazale sau simptome specifice astmului.

Așadar, oamenii se pot confrunta cu respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Specialiștii susțin că acarienii sunt cei care pot acutiza eczmele care există pe corp. În cazul în care se pătează mai repede se bagă imediat la spălat în mașina de rufe pentru a evita eventualele probleme.

ADVERTISEMENT

„Acarienii de praf sunt creaturi microscopice care sunt foarte frecvente în majoritatea gospodăriilor. Nu mușcă, dar pot duce la erupții cutanate și iritații și pot agrava simptomele alergiilor pentru multe persoane”, explică Sleep Foundation, conform Best Life Online.

Ce arată studiile despre lenjeria de pat neschimbată la timp

Cercetătorii au realizat de-a lungul timpului foarte multe studii cu privirea la lenjeria de pat care se recomandă să se schimbe în fiecare săptămână. Experții au arătat că aceasta este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Un așternut care nu este spălat la timp poate găzdui între trei şi cinci milioane de bacterii pe 6,5 centimetri pătraţi după primele şapte zile de utilizare. Numai feţele de pernă ajung să aibă cu 17.442 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă.

Și aceste rezultate au ieșit doar după prima săptămână de folosire. Cel puţin, asta arată un studiu american recent. Un medic expert în igienă a afirmat că nespălarea săptămânală a lenjeriei de pat este un mare risc pentru sănătate.

ADVERTISEMENT