News

Ce se întâmplă dacă un turist român se infectează cu noul coronavirus în Bulgaria. Recomandările ambasadorului Ion Gâlea

31.07.2020 | 23:49
Ce se intampla daca un turist roman se infecteaza cu noul coronavirus in Bulgaria Recomandarile ambasadorului Ion Galea
ADVERTISEMENT

Autoritățile bulgare nu sunt deloc îngrijorate de răspândirea agresivă a noului coronavirus pe teritoriul țării noastre, unde au fost raportate 1.295 de cazuri de îmbolnăvire și 39 de decese. Ba chiar au anunțat în cursul zilei de joi că turiștii nu mai trebuie să prezinte la graniță declarația pe proprie răspundere prin care confirmau că s-au informat și își asumă riscurile privind COVID-19.

Cu toate acestea, ar fi indicat să se informeze asupra situației epidemiologice a vecinilor de la sud de Dunăre și să nu plece în vacanță fără cardul european de sănătate sau o altă formă de asigurare medicală care să acopere inclusiv riscul infectării cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, Bulgaria nu impune niciun fel de restricții pentru cetățenii români veniți din România sau din orice stat membru al Uniunii Europene, însă persoanele care au ca punct inițial al călătoriei spre Bulgaria anumite state din regiune ce nu sunt membre UE (Republica Moldova și Serbia, spre exemplu),trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID efectuat cu 72 de ore înainte.

Ambasadorul României în Bulgaria le recomandă turiștilor să aibă „o asigurare” pentru situația în care se îmbolnăvesc de COVID în vacanță

Cetățenilor români le recomand să se informeze cu privire la situația epidemiologică. Cu titlul de exemplu, menționez: astăzi s-au înregistrat 265 de cazuri, dintre care 51 au fost în Sofia, 48 în regiunea Dobrici, 46 în regiune Varna, 7 în regiunea Burgas.

ADVERTISEMENT

De asemenea, recomand cu tărie cetățenilor români să aibă asupra lor cardul european de sănătate sau o altă formă de asigurare, care să acopere inclusiv riscul infectării cu acest COVID-19”, a explicat Ion Gâlea, ambasadorul României în Bulgaria, la Digi 24.

Ce se întâmplă dacă un turist român se infectează în Bulgaria

Totodată, diplomatul a detaliat întreaga procedură pe care autoritățile de la sud de Dunăre o aplică în momentul în care un turist se infectează cu noul coronavirus în timpul vacanței. Acesta va fi izolat în camera de hotel timp de 14 zile, sub monitorizare medicală.

ADVERTISEMENT

Dacă un turist manifestă simptome de COVID-19, el va fi izolat într-o cameră special amenajată de fiecare hotel. Hotelurile trebuie să aibă contracte cu unități medicale și vor notifica imediat Inspecția Regională de Sănătate, care va lua măsurile necesare în astfel de situații.

O persoană testată pozitiv are obligația de a efectua izolare sau tratament într-o unitate medicală, din dispoziția Inspecției Regionale de Sănătate, în funcție de starea sa.

ADVERTISEMENT

Și pentru persoanele care nu au posibilitatea izolării sau tratamentului la domiciliu, indiferent de starea clinică, este obligatorie plasarea, prin ordin al inspectorului regional de sănătate, într-un centru medical specializat”, a precizat ambasadorul.

ADVERTISEMENT