Life

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când aprinzi o candelă în casă. Puțini români știu lucrul acesta

Ce se petrece în momentul în care decizi să aprinzi o candelă în interiorul unei case. Puțini români cunosc acest secret bisericesc
08.10.2023 | 14:00
Ce se intampla de fapt atunci cand aprinzi o candela in casa Putini romani stiu lucrul acesta
De ce trebuie să aprindem o candelă în casă și ce semnificație are gestul. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mulți români obișnuiesc atunci când întâmpină necazuri să aprindă o candelă în casă. Indiferent că discutăm despre o mică lumânare sau despre un dispozitiv cumpărat de la biserici sau mănăstiri, puțini știu ce simbolizează, de fapt, acest gest.

Ce faci, de fapt, atunci când aprinzi o candelă în casă

De remarcat că românii au acest obicei, în special în mediul rural, acolo unde apropierea de Dumnezeu este una mai mare. Se întâmplă însă și în mediul urban. Oamenii încearcă să se apropie de Dumnezeu, să ceară ajutor și să lumineze calea celor dispăruți.

ADVERTISEMENT

De altfel, mulți dintre românii care aprind o candelă în casă o fac gândindu-se la cei drago care, din păcate, nu se mai află lângă ei. O fac în numele lor ca un gest de dragoste, iubire și eternă amintire.

Dar, totuși, ce se întâmplă, de fapt, atunci când aprindem o candelă în interiorul casei? O astfel de întrebare i-a fost adresată și Sfântului Nicolae Velimirovici de unul dintre cei cu care coresponda prin scrisori.

ADVERTISEMENT

Răspunsul său trebuie să-l cunoască toată lumea și să înțeleagă cu adevărat semnificația acestui gest frumos. „În primul rând, sfântul ne amintește că a noastră credință este lumină, iar Lumina este Hristos.

Candela aprinsă luminează chipul sfântului reprezentat în ea, pentru că sfinţii sunt numiţi fii ai luminii. Lumina candelei ne amintește de faptele noastre cele întunecate, de gândurile noastre viclene și rele.

ADVERTISEMENT

Prin lumina candelei, noi aducem o mică jertfă lui Dumnezeu. Aprindem candela tocmai pentru a îndepărta orice umbră de frică și gânduri care ne abat de la rugă”, a explicat sfântul Nicolae Velimirovici
 
Sfântul Nicolae Velimirovici ne mai amintește și de untdelemnul și fitilul care ard în candelă, arătând că viața noastră trebuie închinată lui Dumnezeu. În ultimul rând, candela nu poate fi aprinsă fără mâna noastră. Așa și candela lăuntrică nu poate să se aprindă fără harul lui Dumnezeu.

De asemenea, se mai spune că în fiecare casă trebuie să existe cel puțin o lumânare aprinsă. Aprinderea acesteia este răspunsul creștinului la îndemnul Mântuitorului: „Vedeți că nu știți nici ziua, nici ceasul când va veni Fiul Omului”. (Matei 25, 13).

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, o candelă aprinsă în interiorul casei reprezintă și un semn al speranței. Vorbim despre speranța pe care oamenii și-o pun în Bunul Dumnezeu, pentru ca El să fie ocrotitorul casei.

ADVERTISEMENT