Muștarul se regăsește în mai multe rețete, este printre sosurile preferate ale românilor, dar specialiștii trag un semnal de alarmă când vine vorba despre cel din comerț. Ce au descoperit.
Sortimentele de muștar care se găsesc pe rafturile magazinelor din România conțin până la 6 E-uri, numai 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare, anunță InfoCons- care a analizat mai multe produse disponibile în acest moment pe piață.
Astfel că, deși românii iubesc acest aliment, ultimele date i-ar putea face să se gândească de două ori înainte de a-l pun în coș. Din punct de vedere al ingredientului de bază- boabe/ făină de muștar din compoziție, acestea au fost găsite în proporții cuprinse între 10-55% după cum urmează.
Din produsele supuse testelor: 0,01 % au 55% boabe de muștar, 0,01% au 50% boabe de muștar; 0,01% au 46% boabe de muștar și 0,05% au 10% boabe de muștar. Totodată, în cazul făinii: 0,27% au 20% făină de muștar și 0,01% au 10% făină de muștar.
În plus, 37% dintre produsele din comerț nu menționează proveniența ingredientului principal, iar din punct de vedere al aditivilor alimentari care se regăsesc în compoziție, 88% au în compoziție E-uri– aditivi alimentari.
Numărul acestora variază între 0 – 6. Mai exact,1% din produse au în compoziție 6 E-uri, 9% din produse au în compoziție 4 E-uri, 20% din produse au în compoziție 3 E-uri, 31% din produse au în compoziție 2 E-uri, 27% din produse au în compoziție 1 aditiv.
De altfel, doar 12% din tipurile de muștar analizat nu are în compoziție E-uri, notează adevărul.ro. Iar când vine vorba despre tipul de aditivi alimentari folosiți, InfoCons a anunțat că 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten (E160a), 32.95%, guma xantan ( E415 ), în 23.86% s-a găsit acid citric (E330), iar 23.86% dintre acestea au avut în componență riboflavina (E101).
Pe de altă parte, toate produsele analizate au avut trecute pe etichetă valorile nutriționale pentru o cantitate de 100 de grame. Valoarea energetică este cuprinsă între 23 kcal și 290 kcal.
Pe de altă parte, cantitatea de grăsimi este între 2.52g și 27g, iar cea a acizilor grași saturați 0g și 2.7g. De menționat este că numai 2% dintre produsele analizat nu au avut în compoziție acizi grași.
Când vine vorba despre proteină, cantitatea a fost între 1.7g și 7.5g , iar cea de glucide între 2.1g și 36g. În cazul zaharurilor, cantitatea a fost cuprinsă între 0.9g și 34g, iar cea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g.