Life

Ce se pune în muștarul pe care-l cumperi din magazine. Te vei gândi de două ori înainte să-l mai iei

Ce au descoperit specialiștii care au analizat muștarul de pe raftul magazinelor din România. Te vei gândi mai bine dacă merită să îl cumperi.
19.01.2024 | 21:00
Ce se pune in mustarul pe carel cumperi din magazine Te vei gandi de doua ori inainte sal mai iei
Ce ingrediente conține, de fapt muștarul din comerț. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Muștarul se regăsește în mai multe rețete, este printre sosurile preferate ale românilor, dar specialiștii trag un semnal de alarmă când vine vorba despre cel din comerț. Ce au descoperit.

Ce ingrediente conține muștarul din comerț

Sortimentele de muștar care se găsesc pe rafturile magazinelor din România conțin până la 6 E-uri, numai 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare, anunță  InfoCons- care a analizat mai multe produse disponibile în acest moment pe piață.

ADVERTISEMENT

Astfel că, deși românii iubesc acest aliment, ultimele date i-ar putea face să se gândească de două ori înainte de a-l pun în coș. Din punct de vedere al ingredientului de bază- boabe/ făină de muștar din compoziție, acestea au fost găsite în proporții cuprinse între 10-55% după cum urmează.

Din produsele supuse testelor: 0,01 % au 55% boabe de muștar,  0,01% au 50% boabe de muștar; 0,01% au 46% boabe de muștar și 0,05% au 10% boabe de muștar. Totodată, în cazul făinii: 0,27% au 20% făină de muștar și 0,01% au 10% făină de muștar.

ADVERTISEMENT

În plus, 37% dintre produsele din comerț nu menționează proveniența ingredientului principal, iar din punct de vedere al aditivilor alimentari care se regăsesc în compoziție, 88% au în compoziție E-uri– aditivi alimentari.

Numărul acestora variază între 0 – 6. Mai exact,1% din produse au în compoziție 6 E-uri, 9% din produse au în compoziție 4 E-uri, 20% din produse au în compoziție 3 E-uri, 31% din produse au în compoziție 2 E-uri, 27% din produse au în compoziție 1 aditiv.

ADVERTISEMENT

De altfel, doar 12% din tipurile de muștar analizat nu are în compoziție E-uri, notează adevărul.ro. Iar când vine vorba despre tipul de aditivi alimentari folosiți, InfoCons a anunțat că 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten (E160a), 32.95%, guma xantan ( E415 ),  în 23.86% s-a găsit acid citric (E330), iar 23.86% dintre acestea au avut în componență riboflavina (E101).

Toate produsele au avut trecute pe etichetă informațiile nutriționale

Pe de altă parte, toate produsele analizate au avut trecute pe etichetă valorile nutriționale pentru o cantitate de 100 de grame. Valoarea energetică este cuprinsă între 23 kcal și 290 kcal.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cantitatea de grăsimi este între 2.52g și 27g, iar cea a acizilor grași saturați 0g și 2.7g. De menționat este că numai 2% dintre produsele analizat nu au avut în compoziție acizi grași.

Când vine vorba despre proteină, cantitatea a fost între 1.7g și 7.5g , iar cea de glucide între 2.1g și 36g. În cazul zaharurilor, cantitatea a fost cuprinsă între 0.9g și 34g, iar cea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor...
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor fi gata”
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei