News

Masa de Paşte, în atenția Protecției Consumatorului. Avertisment pentru români, poate conține până la 163 de E-uri

Atenţie la produsele pe care le consumăm de Paşte. O masă plină de bunătăţi ascunde pericole de care specialiştii ne îndeamnă să ţinem seama.
14.04.2023 | 17:24
Masa de Paste in atentia Protectiei Consumatorului Avertisment pentru romani poate contine pana la 163 de Euri
Masa de Paşte poate fi nocivă, avertizează specialiştii
ADVERTISEMENT

Cu două zile înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, InfoCons avertizează cu privire la potenţialele riscuri la care ne expunem în dorinţa disperată de a avea masa de Paşte cât mai îmbelşugată. Înainte de a ne aşeza să mâncăm ar fi bine să luăm aminte la sfaturile specialiştilor.

Numai aperitivul de la masa de Paşte are peste 80 de E-uri

Reprezentanţii InfoCons, organizație de protecția consumatorilor, avertizează într-o analiză publicată vineri că în timpul unei mese bogată de Paşte se ajunge să se consume până la 163 de E-uri, 208,6 grame de zahăr şi 31,6 grame de sare.

ADVERTISEMENT

Masa de Paşte începe cel mai frecvent cu un aperitiv format din pâine, mezeluri (crenvurşti de pui, crenvurşti de porc, parizer, şuncă Praga, cabanos, bacon), iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muştar şi maioneză. “Dar, acest aperitiv ajunge până la 83 E-uri, 31,6 grame de sare şi 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare”, avertizează cei de lsa InfoCons.

“Dacă ajungeţi să vă îndreptaţi către nelipsitul cozonac, îngheţată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeţi să consumaţi până la 40 de E-uri şi 116,1 grame de zahăr doar pentru desert.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, veţi consuma şi un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 E-uri şi 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumaţi 69 E-uri şi 138,8 grame de zahăr! După masa de Paşte, consumaţi o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri”, mai avertizează specialiştii.

“Făcând calculul, aflăm că Masa de Paște s-a transformat într-un festin de E-uri (aditivi alimentari), sare și zahăr!  Până la 163 E-uri, 31,6 grame de sare și 208,6 grame de zahăr pentru o masa de sărbătoare cu doar câteva produse pe lângă care se pot adăuga multe altele!”, este concluzia InfoCons.

ADVERTISEMENT

Informaţii despre produsele pe care le avem pe masa de Paşte se pot afla prin accesarea aplicaţiei gratuite InfoCons. Astfel, aceasta redă consumatorilor direct pe telefonul mobil numărul de E-uri şi tipurile acestora, cantitatea de sare, cantitatea de zahăr, numărul caloriilor, alergenii, precum şi ingredientele din produsele folosite la masa de Paşte.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicaţia InfoCons, consumatorii îşi pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicaţia le va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr şi caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată, dar şi cât trebuie să meargă, pedaleze sau alerge pentru a arde caloriile consumate.

ADVERTISEMENT

“Aplicaţia InfoCons este un instrument indispensabil pentru consumatori, mai ales în contextul în care la o singură masa de Paşte consumăm cu 537% mai multă sare şi cu 734% mai mult zahăr decât cantităţile recomandate pe zi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv 5 grame de sare şi 25 grame de zahăr”, mai transmite sursa citată.

ADVERTISEMENT