News

Ce se va întâmpla cu media la purtare. Nota ar putea avea o importanță mult mai mare

Propunere majoră pentru sistemul de învățământ din România. Nota la purtare va deveni esențială pentru elevi
08.04.2024 | 23:57
Ce se va intampla cu media la purtare Nota ar putea avea o importanta mult mai mare
Sindicaliștii din învățământ propun scăderea notelor la purtare pentru a reduce violența în școli, iar elevii să depindă de această medie la admiterea la liceu sau facultate. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nota la purtare poate fi luată în considerare în evaluarea pentru admiterea la instituțiile de învățământ superior sau liceu. Aceasta este sugestia sindicaliștilor din domeniul educației, care doresc să combată fenomenul violenței în școli.

Nota la purtare va conta pentru admiterea la liceu sau facultate

Propunerea este supusă analizei Ministerului Educației, criticată anterior de specialiștii în domeniu. În contextul creșterii actelor de violență în școli, experții în educație și reprezentanții Ministerului Educației au propus o serie de măsuri pentru prevenirea acestora.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri includ instalarea unor camere de supraveghere în instituțiile de învățământ, în scopul prevenirii violenței. Cu toate acestea, experții din domeniul educației consideră că această abordare nu va fi eficientă, deoarece elevii vor găsi alte modalități de a comite acte de violență în afara zonei monitorizate sau chiar în prezența camerelor de supraveghere.

„Avem nevoie de măsuri coercitive. Vrem și noi să știm cum răspund copiii pentru fapte de violență, că vorba ceea, scăderea notei la purtare nu impresionează pe nimeni. De ce nu legăm nota la purtare și de admiterea la liceu și de admiterea la facultate? Și atunci, să vezi! Ți-am scăzut nota la purtare, cu două sau trei puncte, până acum nu te interesa absolut nimic! Că nu aveai nicio problemă, erai vedetă! Dar în momentul în care te poate afecta când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine!”, a declarat Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret” pentru stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din domeniul educației propun o altă abordare, sugerând că media la purtare a elevilor ar trebui redusă, pentru a fi sancționați și pentru a fi conștienți de consecințele acțiunilor lor.

În plus, aceștia propun includerea notei la purtare în calculul mediei de admitere la liceu și la facultate, pentru a determina elevii să se gândească de două ori înainte de a comite acte de violență.

ADVERTISEMENT

Experții nu cred că elevii se vor teme de această măsură

Având în vedere aceste propuneri, există însă opinii divergente în rândul experților în educație, care consideră că această măsură nu va schimba comportamentul elevilor, deoarece unii dintre aceștia nu sunt motivați să-și continue studiile liceale sau universitare.

De asemenea, violența în școli a rămas una dintre preocupările majore ale sindicaliștilor din domeniul educației din România. Numărul actelor de violență în școli a crescut semnificativ în ultimii ani, iar datele arată că în ultimii 7 ani au fost înregistrate peste 50.000 de incidente în instituțiile de învățământ din România.

ADVERTISEMENT

Recent, două incidente au avut loc în Capitală. Un elev a folosit spray lacrimogen în curtea unui liceu, iar altul a fost rănit cu un cuțit de către un alt elev, iar totul a avut loc chiar în curtea școlii.

ADVERTISEMENT
Tags: