News

Schimbare majoră în școlile din România: camere audio-video în sălile de clasă, fără acordul părinților și profesorilor

Ministerul educației a anunțat o schimbare majoră în școlile din țară: în sălile de clasă se vor putea monta camere audio-video fără acordul părinților și profesorilor.
26.03.2024 | 08:44
Schimbare majora in scolile din Romania camere audiovideo in salile de clasa fara acordul parintilor si profesorilor
Anunț important de la Ministerul Educației: școlile vor putea instala camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă. Sursa foto: scmp.com
ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă susținută luni, 25 martie, ministrul educației a anunțat o schimbare majoră în școlile din România: camere audio-video în sălile de clasă, fără acordul părinților și profesorilor.

Anunț important de la Ministerul Educației: școlile vor putea instala camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă

Numai în 2023, în școlile din România au existat peste 5.000 de cazuri de violență. Luni, ministrul Ligia Deca a vorbit despre o serie de măsuri care ar trebui să prevină aceste fapte în școli.

ADVERTISEMENT

O astfel de măsură menită să garanteze siguranța în unitățile de învățământ este apariția sistemului ”Big Brother” în sălile de curs. Mai exact, ministrul educației a declarat că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă.

Această măsură poate fi impusă fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor: ”Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar”, a spus Ligia Deca, conform Edupedu.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a ținut să sublinieze faptul că înregistrările obținute de camerele instalate în școli nu vor putea fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice.

Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor.

ADVERTISEMENT

Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege”, explică ministrul.

Specialiștii în Educație critică măsura

Decizia anunțată luni de ministrul educației, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a iscat deja destul de multe controverse. Specialiștii din Educație spun că va crește numărul de dosare penale, dar problema violenței nu se va rezolva.

ADVERTISEMENT

Asta mai lipsea: să-i spele pe creier exact ca în Ferma animalelor de Orwell. Exact așa va fi toată povestea asta. În secunda doi, școala nu va mai conta, va conta ce se vede pe cameră. Nu va mai conta ce învață copiii aceia ci cine pe cine suspectează, cine pe cine surprinde, cine pe cine vede, cine pe cine se dă în gât.

Or să se ia de păr unii cu alții, or să se dea în gât și o să crească exponențial numărul de reclamații și dosare penale. Pentru că nu așa se rezolva problema”, spune expertul în politici de Educație Marian Staș, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT