News

Ce se va întâmpla cu turismul dacă în toamnă va veni al doilea val de coronavirus? Avertismentul experţilor: “Va însemna falimentul total!”. Exclusiv

07.05.2020 | 11:59
Ce se va intampla cu turismul daca in toamna va veni al doilea val de coronavirus Avertismentul expertilor Va insemna falimentul total Exclusiv
ADVERTISEMENT

Turismul este unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia de coronavirus. Chiar dacă în multe state restricţiile s-au mai relaxat, nimeni nu ştie când vor putea oamenii să călătorească din nou sau dacă vor putea să meargă în concedii în această vară.

Ce se va întâmpla cu turismul dacă în toamnă va veni al doilea val de coronavirus?

Însă, experţii în sănătate publică au avertizat că există posibilitatea ca în toamnă să vină al doilea val de coronavirus, iar asta ar putea reprezenta falimentul aproape total al turismului, susţin specialiştii în marketing turistic.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este unul dintre oamenii care consideră că autorităţile trebuie să fie în continuare în alertă, în condiţiile în care există posibilitatea ca virusul să revină în toamnă:

„Dacă toamna simțim sau vedem că virusul începe să reapară și începe să urce numărul cazurilor… Este foarte greu de spus acum! Deci, foarte greu de spus.Important e să nu producem un număr mare de cazuri peste capacitatea sistemului sanitar! Până acum, sistemul sanitar a rămas în echilibru, cât de cât.

ADVERTISEMENT

În secunda în care ne crește numărul cazurilor brusc, înseamnă că sistemul sanitar nu mai face față, înseamnă că vom avea cazuri grave peste numărul paturilor libere la terapiile intensive și așa mai departe. Trebuie să evităm cu orice preț să ajungem în această fază”, a spus Raed Arafat într-un interviu FANATIK acordat în luna aprilie.

“Dacă se va întâmpla ca în toamnă să mai trecem încă o dată prin acelaşi lucru, pentru turism asta va înseamna faliment aproape total”

Răzvan Pascu este antreprenor şi consultant în marketing turistic. El consideră că un al doilea val de coronavirus în toamnă ar însemna falimentul total al turismului, mai ales că încrederea turiştilor va fi foarte greu de recâştigat:

ADVERTISEMENT

“Nici nu vreau să mă gândesc la acest scenariu… Turismul este deja zguduit puternic, un nou val ar pune la pământ tot ce înseamnă această industrie, dar și încrederea turiștilor, care oricum va fi greu de recâștigat. Dacă se va întâmpla ca în toamnă să mai trecem încă o dată prin acelaşi lucru, pentru turism asta va înseamna faliment aproape total”, a spus Pascu pentru FANATIK.

Situaţia din turism este dramatică şi în acest moment. Specialiştii estimează că 150.000 de angajaţi din 180.000 în industria Horeca sunt în şomaj tehnic. Mai mult, companiile aeriene estimează pierderi de 300 de miliarde de dolari pentru anul 2020.

ADVERTISEMENT

“Domnul ministru al Economiei, Virgil Popescu, se uită probabil pe cifre şi vede că turismul nu înseamnă foarte mult din PIB, aşa că nu are o prioritate aici”

Pierderile din industria turismului sunt de aproximativ 30% în primul semestru, iar estimările pentru al doilea semestru sunt de 85-90%. Cel mai optimist scenariu este acum ca turismul să poată să repornească din luna iunie:

“După 15 iunie, dacă lucrurile vor reveni la normal, oamenii vor începe să își facă planuri și probabil că hotelurile vor începe să fie mai pline după 1 iulie, dar totodată aș zice că se va reveni greu la ce aveam acum două luni, poate cam în doi ani”, susţine Răzvan Pascu.

Specialiştii din industrie se plâng de faptul că statul nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte sprijinirea turismului, mai ales că în acest moment România ar avea oportunitatea de a pleca de la zero, destinaţiile turistice fiind pentru prima dată pe picior de egalitate:

“După părerea mea, este o totală lipsă de preocupare şi interes din partea Guvernului în privinţa turismului. Avem un Secretar de Stat în Turism, Răzvan Pirjol, care nu a facut absolut nimic nici pentru industria de turism şi nici măcar pentru turişti, iar domnul ministru al Economiei, Virgil Popescu, se uită probabil pe cifre şi vede că turismul nu înseamnă foarte mult din PIB, aşa că nu are o prioritate aici”, a conchis Răzvan Pascu pentru FANATIK.

“Oportunitatea fantastică pentru România este că pentru prima dată în viețile noastre se întamplă ca toate destinațiile turistice din lume să plece pe picior de egalitate. Și Grecia, și Thailanda, și Maldive, și Franta, dar și România pleacă din același punct, de la același număr de turiști – zero”, Răzvan Pascu

  • 300.000.000.000 de dolari sunt pierderile estimate de companiile aviatice
  • 150.000 de angajaţi din industria Horeca sunt în şomaj tehnic

 

ADVERTISEMENT