Life

Ce semnificație are numele Halep al celebrei tenismene Simona Halep. Sigur nu știai!

Ce semnificație are numele Halep al tenismenei Simona Halep? Numele sportivei este cunoscut de o lume întreagă, dar ce reprezintă el?
07.09.2021 | 12:47
Ce semnificatie are numele Halep al celebrei tenismene Simona Halep Sigur nu stiai
Simona Halep, tenismenă. Foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Halep, numele de familie al tenismenei Simona Halep nu este un nume oarecare. Întrucât e numele românesc cel mai des folosit în sportul internațional în ultimii 5 ani, ne-am dorit să aflăm dacă numele ei de familie are o semnificație sau nu.

Ei bine, pentru Halep există câteva definiții în dicționar, numele ei reprezentând în primul rând denumirea orașului Alep (Siria).

ADVERTISEMENT

Dar nu înseamnă doar asta. Potrivit lingviștilor, halepul era mai demult o unitate de măsură pentru lungime,

Ce înseamnă Halep, numele de familie al Simonei Halep

Halepul sau halepurile erau termenele folosite ca măsură de lungime de 0,69 metri, halepul fiind cunoscut în trecut și sub denumirea de cot de Alep.

ADVERTISEMENT

Numele Halep, cu referire la orașul din nord-vestul Siriei aflat la 50 de km distanță de Turcia, apare în scrierile vechi românești.

Chiar în Letopisețul Țării Moldovei este pronunțat numele acestui oraș, unul din cele mai străvechi din lume.

ADVERTISEMENT

„Acest Pătru Vodă ce-i zic Şchiopul, după ce au domnit 5 ani, l-au mazilit împăratul Amurat. Au trimis pre un turc mare, de l-au luat din scaun şi l-au trimis la Halep, la pază. Iar domniia o au dat-o Iancului vodă”, este textul lui Grigore Ureche în care regăsim numele Halep.

Prenumele Simona, predestinat spre succes?

Cât despre prenumele celebru al tenismenei, Simona, acesta provine din limba ebraică. Simona este varianta feminină a lui Simion. Este mai des întâlnit sub această formă în ebraică (sau chiar Simon) și semnifică a auzi, a avea chemare spre ceva, a îndeplini (de la verbul shama).

ADVERTISEMENT

Dacă e să credem că numele sunt predestinate într-un fel sau altul, putem face o asociere evidentă între prenumele sportivei și reușitele din tenis, căci a avut, într-adevăr, chemare spre rachetă.

Simona Halep este cea mai cunoscută sportivă din România a generației actuale cu care am ieșit în lume. A fost campioană în anul 2018 a Turneului de la Roland Garros, unde a înfruntat-o pe Sloane Stephens.

Peste un an, în 2019, a urmat o altă victorie de notorietate luând trofeul de la Wimbledon. Acolo a bătut-o pe Serena Williams cu istoricul scor de 6-2, 6-2.

Simona a revenit în forță în 2020 punctând câteva meciuri importante din cariera ei precum câștigarea Prague Open și Italian Open pe 16, respectiv 21 septembrie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: