News

Ce spun medicii de la Spitalul din Vatra Dornei despre ultimele clipe din viața lui Valeriu, tânărul de 28 de ani mort pe masa de operație

Reacția medicilor de la Spitalul din Vatra Dornei după ce un tânăr de 28 de ani a murit pe masa de operație după administrarea anesteziei
17.03.2023 | 10:14
Ce spun medicii de la Spitalul din Vatra Dornei despre ultimele clipe din viata lui Valeriu tanarul de 28 de ani mort pe masa de operatie
Conducerea Spitalului Municipal Vatra Dornei a demarat o anchetă Sursa foto: Monitorul de Dorna
ADVERTISEMENT

Anestezistul, medicul Mihai Simu, este surprins de ceea ce s-a întâmplat și declară că este primul caz de acest gen cu care s-a confruntat în cei 35 de ani de experiență. Spune că a respectat protocolul și că dacă ar avea vreo vină și-ar recunoaște-o indiferent de consecințe.

Reacția medicilor de la Spitalul din Vatra Dornei după ce un tânăr de 28 de ani a murit pe masa de operație

Doctorul Simu, unul din cei doi medici anesteziști care s-au ocupat de caz, a declarat că s-au respectat toate protocoalele dar că, din cauze încă necunoscute, inima pacientului a cedat.

ADVERTISEMENT

Potrivit medicului, la 10 minute după ce i-a fost administrat anestezicul, Valeriu Stoilov a făcut un spasm bronhic, care a fost rezolvat cu antispastice, iar ulterior tânărul a fost resuscitat. Al doilea stop cardiorespirator i-a fost însă fatal, inima tânărului de 28 de ani nu mai funcționa corect, nu mai pompa și, la un moment dat, s-a oprit.

”Facem (test de alergie n.r.) dacă pacientul ne descrie considerație alergică, ori el a negat. E posibil (să nu fi știut de alergie n.r.), dar ar fi imposibil să faci (test n.r.) la fiecare pacient. Singurul la care mă gândesc, ipotetic, o condiție preexistentă cardiacă”, a declarat dr. Mihai Simu, citat de stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Dosar penal in rem

Ipoteza unei afecțiuni cardiace preexistente nu este acceptabilă pentru mama tânărului, care susține că fiul ei nu a avut niciodată probleme medicale. ”Nu (n.r. nu a avut probleme cu inima). Nu a avut niciodată probleme medicale, pleca oriunde avea de făcut conferințe, niciodată nu s-a plâns de ceva. Avea să își facă două implanturi, atâta tot”, afirmă îndurerată mama lui Valeriu Stoilov.

Medicul anestezist insistă că a respectat protocoalele. ”Vă rog să mă credeți, dacă mi-aș cunoaște o vină, aș recunoaște, indiferent de consecințe. A fost un caz imprevizibil, în 35 de ani nu am văzut așa ceva.

ADVERTISEMENT

Inexplicabil, eram doi anesteziști și cu echipa. Am urmat absolut protocolul, medicament cu medicament, protocol pe care îl administrez la persoane de 80-90 de ani”, a mai declarat dr. Simu.

Procurorii s-au autosesizat după decesul tânărului și au deschis un dosar de cercetare in rem pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

ADVERTISEMENT

„S-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dispunându-se efectuarea cercetărilor de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul IPJ Suceava — Poliția Municipiului Vatra Dornei, Biroul de Investigații Criminale”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, procuror Sofica Feclistov.

Valeriu Stoilov era cercetător științific la Centrul de Economie Montană din Vatra Dornei. În vară, tânărul urma să își susțină lucrarea de doctorat în geografie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Tânărul s-a accidentat la cot în timp ce juca fotbal cu prietenii. Medicii de la Spitalul Municipal i-au pus mâna în ghips și i-au recomandat să revină pentru o intervenție chirurgicală prin care să îi pună o plăcuță de titan, la cot.

ADVERTISEMENT