News

Ce spune Adrian Streinu-Cercel despre pandemia de coronavirus. ”Ne îndreptăm către un nou vaccin”

Fostul manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a declarat recent că pandemia de coronavirus încă nu s-a terminat și că va apărea un nou vaccin împotriva Covid-19.
10.05.2022 | 12:25
Ce spune Adrian StreinuCercel despre pandemia de coronavirus Ne indreptam catre un nou vaccin
Adrian Streinu-Cercel. Foto: hepta.com pixabay.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Adrian Streinu-Cercel a subliniat că sunt şanse ca noul vaccin împotriva Covid-19 să fie făcut în fiecare an. Totul va depinde ”în funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2” (n.r. – virusul care provoacă boala).

Adrian Streinu-Cercel are o singură certitudine legată de pandemie

Astfel, membrul Academiei de Științe Medicale și totodată profesorul universitar al Universității Carol Davila îi îndeamnă pe români să aibă răbdare: „Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru.”

ADVERTISEMENT

În cadrul intervenției de la dcnews.ro, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a completat că în prezent se lucrează la un ser pe bază de ARN mesager și pentru virusul gripal.

Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier, cum este vaccinul gripal. În funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2, o să știm în fiecare an cu ce tip de vaccin să ne vaccinăm.

ADVERTISEMENT

Deja nu mai este niciun secret din punctul de vedere al modului de producție pe bază de ARN mesager. În momentul de față, și pentru virusul gripal se lucrează la un vaccin pe bază de ARN mesager.

Adică lucrurile se schimbă și dinamica lor este foarte importantă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel. O altă concluzie interesantă a reputatului medic se referă la faptul că vaccinurile disponibile în prezent nu mai sunt de actualitate în lupta cu pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ce se mai întâmplă cu vaccinurile anti-Covid în România?

Este o informație care cântărește și mai greu în contextul în care recent s-a aflat că România va primi până în 2024 vaccinuri anti-Covid, care-i vor ajunge pentru 300 de ani.

Nici anticorpii care sunt generați în timpul bolii nu sunt pereni. Cărțile încă nu au fost jucate, sunt departe de a fi jucate. Pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru. Și atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână, în momentul de față, nu prea mai avem”, a punctat Streinu-Cercel.

ADVERTISEMENT

Altfel, el a dat exemplul Chinei, care nu reușește să țină sub control explozia de cazuri noi de COVID-19. Streinu Cercel nu înțelege cum guvernul de la Beijing ”face carantină adevărată” și tot nu reușește să țină sub control explozia de îmbolnăviri. Pentru profesorul universitar, această situație reprezintă fără doar și poate ”un semnal de alarmă”.

ADVERTISEMENT