News

Ce spune Alexandru Rafila despre revenirea la starea de urgenţă: “Riscul există”

27.07.2020 | 23:50
Ce spune Alexandru Rafila despre revenirea la starea de urgenta Riscul exista
ADVERTISEMENT

România ocupă primele locuri în topul statelor membre ale Uniunii Europene afectate de răspândirea noului coronaviru, cu 1.104 de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore și un total de 45.902 confirmate din momentul declanșării epidemiei. Totodată, 351 din cele 800 de paturi disponibile în secțiile de Terapie Intensivă sunt deja ocupate, iar în București, „Matei Balș” și „Victor Babeș”, principalele spitale care tratează pacienți COVID nu mai au niciun loc liber.

Având în vedere că situația se înrăutățește pe zi ce trece și ne îndreptăm către un nou vârf al infectărilor, pare a fi doar o chestiune de timp până când România va intra din nou în starea de alertă. De altfel, Iașul a reintrodus deja o bună parte din restricțiile acelei perioade, iar 12 localități din județul Argeș se află în pragul carantinării.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat recent, medicul Alexandru Rafila s-a arătat îngrijorat de situația actuală și a precizat că autoritățile iau în calcul măsuri radicale dacă cetățenii continuă să ignore distanțarea fizică și toate celelalte norme sanitare. Cu toate acestea, reprezentantul țării noastre la OMS (Organizația Mondială a Sănătății) este adeptul unei abordări mai flexibile, în funcție de situația locală.

Alexandru Rafila nu exclude revenirea la starea de urgență dacă numărul cazurilor continuă să crească

Sigur că riscul să revenim la starea de urgență există, dar sper să nu fie nevoie și măcar anumite zone din țară care nu sunt afectate sau sunt puțin afectate să le păstram funcționale, pentru că funcționarea economiei este esențială pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate. Eu sunt adeptul unor măsuri flexibile, adaptate contextului epidemiologic local.

ADVERTISEMENT

 Intervențiile localizate mi se par cu mult mai potrivite decât o măsură unică la nivel național care să blocheze activitățile economice și pe cele sociale. În zonele unde nu avem cazuri sau sunt foarte puține, este esențială menținerea acestui status ca să ai resurse umane pentru realocare în caz de nevoie și să ai capacitate de tratament al pacienților infectați Covid din zonele grav afectate”, a declarat Alexandru Rafila pentru spotmedia.ro.

Cât de gravă este situația în momentul de față

Asistăm la o creștere a numărului de persoane infectate și avem în jur de 17.000 de cazuri active în acest moment. Numărul celor internați în secțiile ATI, exclusiv pentru Covid, a depășit 350 și capacitatea e foarte aproape de limită, mai ales în zonele cu multe cazuri.

ADVERTISEMENT

Conform cifrelor furnizate de Centrul European de Control al Bolilor, România e pe primul loc în UE, cu excepția Luxemburg. Am crescut de la 11-12 cazuri la o sută de mii de locuitori, incidență cumulată pentru 14 zile, la aproape 60 de cazuri. Deci de 5 ori mai mult.

Ne îndreptam către un vârf și problema este unde va fi el, când va fi platoul și când va începe descreșterea, ceea ce se poate întâmpla doar dacă într-adevăr vom lua niște măsuri organizatorice și vom convinge populația că singura soluție pentru limitarea transmiterii ține de comportamentul individual și de respectarea măsurilor de protecție. Acestea sunt cele două tipuri de elemente de care depinde evoluția situației.

ADVERTISEMENT

Creșterea numărului de teste din ultimele două săptămâni s-a corelat cu nevoia de testare a persoanelor care vor să călătorească în străinătate și care sunt sănătoase, care au avut grijă să se protejeze cu atenție, tocmai pentru a putea pleca. În rândul acestor persoane avem foarte puține cazuri pozitive. Avem în jur de 12-13.000 de teste făcute zilnic simptomaticilor sau categoriilor la risc de pe lista INSP și 8-10.000 de teste făcute la cerere. Grosul testelor pozitive, peste 95%, este din prima categorie”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

ADVERTISEMENT