News

Ce spune Vasile Dîncu despre legea privitoare la stagiul militar voluntar. Când va fi aprobată aceasta

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a anunțat marți seara că legea privitoare la stagiul militar voluntar va fi aprobată în foarte scurt timp și că există interes pentru această pregătire, în contextul războiului.
03.05.2022 | 22:55
Ce spune Vasile Dincu despre legea privitoare la stagiul militar voluntar Cand va fi aprobata aceasta
Vasile Dîncu: Legea privitoare la stagiul militar voluntar va fi aprobată în foarte scurt timp. Cât va câștiga un militar voluntar
ADVERTISEMENT

România își sporește efectivele de militari, chiar dacă zvonurile privitoare la reintroducerea obligativității stagiului militar au fost respinse de Ministerul Apărării Naționale.

Atragerea de rezerviști merge bine

Ministrul a vorbit despre activarea rezerviștilor, despre care spunea că înainte nu era atractivă din punct de vedere financiar. El consideră că salarizarea era foarte mică, de circa 1.500 de lei lunar pentru rezerviști, în timp ce acum un rezervist poate câștiga circa 3.000 de lei pe lună, cât timp este mobilizat, în funcție de gradul militar pe care îl are.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu a mai explicat că a existat o rezervă de 444 de locuri pentru rezerviști, locuri care nu au fost ocupate anul trecut. Dar acum există deja 1.400 de dosare depuse, din care speră să acopere necesarul. Ministrul apărării consideră că acest interes este „îmbucurător” pentru că, spune el, „avem de unde alege”.

Vasile Dîncu a vorbit și despre Legea privind stagiul militar voluntar, despre care spune că „va fi aprobată în foarte scurt timp”. „Mâine avem ultima discuție și apoi trimitem proiectul la avizare” la celelalte ministere implicate, a afirmat Dîncu, într-o intervenție la Digi 24. „O să-i dăm drumul în foarte scurt timp”, a mai adăugat ministrul apărării.

ADVERTISEMENT

Interes crescut pentru stagiul militar voluntar

El spune că deocamdată există, „cel puțin pe Facebook, foarte multe cereri” pentru această formă de stagiu militar voluntar. Această formă de voluntariat se adresează mai ales tinerilor care vor să facă stagiul militar și apoi rămână cu această pregătire. Dîncu a precizat că, în timpul stagiului militar, voluntarii pot primi o indemnizație, au asigurarea de sănătate plătită, beneficiază de pregătire militară și apoi au o cale directă pentru a se angaja ca militari profesioniști.

Ministrul apărării consideră că acest interes crescut pentru pregătirea militară este legat și de războiul pornit de Vladimir Putin contra Ucrainei, pentru că „oamenii simt nevoia să fie pregătiți pentru orice fel de situație”.

ADVERTISEMENT

Prin acest tip de stagiu militar, Vasile Dîncu spune că Armata își dorește să atragă circa 10.000 de voluntari. El a mai spus că urmează să anunțe, când va intra în vigoare legea, ce acte sunt necesare, și că toate detaliile vor fi diponibile la minister și la centrle militare județene