Scandalul diplomelor obținute fără prea multă bătaie de cap continuă în Parlamentul României, dar situația nu este una chiar nouă. În regimul comunist, nu puțini au fost politicienii care n-au excelat la învățătură. Culmea, șeful statului de atunci avea numai patru clase. În biografia lui Nicolae Ceaușescu celelalte școli absolvite au fost „ușor” cusute cu ață albă.
De altfel, despre cel mai iubit fiu al poporului, așa cum i se spunea liderului PCR, se știe că a făcut primii patru ani la școala din sat, acolo unde învățătorul preda simultan. La puțin timp după Revoluție, vecinii au prins curaj și au transmis că acesta obișnuia să meargă desculț la școală și nu avea niciodată cărți de pe care să învețe.
Când a împlinit 11 ani, Nicolae Ceaușescu a terminat școala primară și a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. Și cam atât apare în dreptul său, studiile fiind însă urmate apoi în Capitală. Mai multe voci au susținut că acesta a obținut prin favoruri făcute de liderii comuniști ai vremii atât diploma de bacalaureat cât și licența în științe economice.
De altfel, în 1957 când a fost legiferată obligativitatea învățământului de șapte clase, mai mulți lideri comuniști s-au trezit într-o situație umilitoare. Pentru că aveau doar patru clase primare, aceștia au călcat totul în picioare pentru a obține diplome.
Oficial, în decembrie 1965, Nicolae Ceaușescu a prezentat o diplomă de Bacalaureat, diplomă despre care gurile rele spun că a primit-o cadou de la Școala Medie nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia”. Culmea, la o lună distanță, sub semnătura rectorului Institutului de Științe Economice „V.I. Lenin”, adică celebra ASE din prezent, Ceaușescu avea să bifeze și licența.
Petru Groza a fost primul om care a condus Consiliul de Miniștri din regimul comunist. Impus în funcție chiar de Uniunea Sovietică, acesta nu a făcut nimic altceva preț de ani de zile decât să execute ordinele rușilor în țară. A urmat clasele primare în localitatea natală, iar cele secundare la Coșteiu și Colegiul Reformat din Orăștie.
Nu s-a oprit aici cu educația și a mers și la Facultatea de Drept și Științe Economice a Universității din Budapesta. Câțiva ani mai târziu și-a continuat studiile la Berlin, apoi la Facultatea de Drept Comercial și Economie Politică din Leipzig. În 1907, Petru Groza și-a obținut doctoratul în științe juridice cu distincția magna cum laude.
Gheorghe Gheorghiu Dej a urmat învățământul gimnazial în școala nr. 1 „Ștefan Luchian” din Bârlad. A lucrat apoi la o fabrică de cherestea, la o țesătorie și ca meșter dogar până să-și descopere adevărata pasiune, meseria de electrician. Una pe care a învățat-o la Atelierele Centrale de la “Steaua Română”, apoi la Câmpina, la Atelierele Gafiţa de Jos. Trebuia să meargă chiar și la o specializare în Belgia, dar fără să aibă bani s-a limitat la un curs prin corespondenţă.
Chivu Stoica a avut parte de multe decorații, ordine și merite, în ciuda faptului că era considerat un adevărat monument de primitivism și incultură. Bolnav de sifilis, boală aflată într-o stare avansată și aflat într-o relație amoroasă, culmea, cu o nepoată, acesta s-a sinucis în 1975. Oficial, Chivu Stoica era de profesie cazangiu, avea cinci clase primare și şcoala de ucenici la Depoul de locomotive CFR Buzău.
România a încăput apoi pe mâna lui Ion Gheorghe Maurer, personaj care s-a stins din viață în 2000. Cu tatăl lucrând ca profesor de liceu și mama franțuzoiacă, acesta a punctat serios la capitolul studii. A urmat liceul militar din Craiova, apoi a terminat dreptul la București și la Sorbona. În Paris avea să-și ia și doctoratul. Cât timp a ocupat funcția de șef al miniștrilor, Maurer a făcut câte două vizite în URSS și China, acolo unde a încercat să medieze conflictul dintre cele două mari țări socialiste.
Manea Mănescu s-a aflat în elicopterul care a zburat din clădirea Comitetului Central PCR și în care erau și cei doi soți Ceaușescu. A fost condamnat în primă fază la detenție pe viață, dar, în cele din urmă, pedeapsa s-a redus la 10 ani de închisoare. A murit în 2009 la vârsta de 92 de ani. Se știe despre el că a învăţat la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București.
Ilie Verdeţ şi-a întrerupt studiile la vârsta de 12 ani, moment în care încheiase doar patru clase. A fost nevoit să lucreze în mină, dar câțiva ani mai târziu s-a înscris în PCR și a început să urce serios spre poziții înalte. Și-a completat studiile, după formula utilizată la acea vreme de liderii comuniști. A absolvit Școala Superioară de partid și apoi Academia de Științe Economice din București.
Ultimul om care a condus guvernul comunist a fost Constantin Dăscălescu, un personaj de profesie strungar. A studiat la Școala de Partid de la Ploiești, la Academia de Studii Economice din București și apoi la Școala Superioară de Partid de pe lângă CC al PCUS de la Moscova. A fost trimis alături de Emil Bobu la Timișoara pentru a sta de vorbă cu primii revoluționari. Nu a acceptat nimic din ce i s-a cerut și s-a întors la București, oraș unde l-a și prins sfârșitul regimului comunist.