News

Ce studii au avut premierii României numiți în funcție după Revoluția din 1989! Cine e cel mai „școlit” dintre ei

Ce studii au avut premierii României numiți în funcție după momentul decembrie 1989 atunci când a fost îndepărtat regimul comunist
19.08.2021 | 17:19
Ce studii au avut premierii Romaniei numiti in functie dupa Revolutia din 1989 Cine e cel mai scolit dintre ei
Florin Cîțu nu este singurul premier al României cu studii controversate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul premier al României libere a fost Petre Roman – șeful Executivului de atunci avea un capital de imagine uriaș și, la un moment dat, părea chiar un pericol pentru liderul Ion Iliescu. Acesta a urmat studiile medii la Liceul „Dr. Petru Groza”, actualmente liceul de Informatică din București.

În anul 1963 a fost admis la Facultatea de Energetică a Politehnicii din București, pe care a absolvit-o în 1968 ca șef de promoție la secția Centrale Hidroelectrice. I-a avut ca profesori și mentori științifici pe academicianul Dumitru Dumitrescu, profesorul Dorin Pavel și profesorul Alexandru Diacon. A urmat apoi un stagiu de practică de inginerie la șantierul hidroenergetic și de navigație „Porțile de Fier”.

ADVERTISEMENT

Ce studii au avut premierii României numiți în funcție după 1989!

În 1970 a reușit la concursul pentru obținerea unei burse de studii de doctorat, în Franța, la Universitatea “Paul Sabatier” din Toulouse. Un an mai târziu, Petre Roman și-a luat masterul “Diplome d’Etudes Approfondies”. Nu s-a oprit aici și în martie 1974 a susținut teza de doctorat la Institutul Mecanica Fluidelor din Toulouse, cu tema „Aerarea naturală a curgerilor cu suprafață liberă”. A fost un succes aparte și a obținut titlul de „doctor în științe”.

Theodor Stolojan a fost cel care l-a înlocuit în funcție pe Petre Roman. Acesta a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București între 1961 și 1966. A obținut titlul de doctor cu lucrarea “Contribuții la elaborarea metodologiei prognozei financiare macroeconomice în condițiile economiei românești” sub coordonarea științifică a profesorului de finanțe Vasile Modoran

ADVERTISEMENT

Nicolae Văcăroiu a stat patru ani de zile la Palatul Victoria. A fost unul dintre şefii Guvernului cu cele mai slabe studii.  Concret, acesta a absolvit în 1969 Academia de Studii Economice București – Facultatea de Finanțe, specialitatea Finanțe-Credit.

“În perioada comunismului, am fost singurul șef de promoție pe țară din cadrul facultăților de drept și de științe sociale, fără a fi membru al partidului comunist. Dosarul meu de cadre nu era acceptabil pentru conducerea comunistă deoarece părinții și bunicii mei au fost declaratț chiaburi și unii dintre ei au fost condamnați politic”, a transmis Victor Ciorbea despre studiile pe care le-a finalizat

ADVERTISEMENT

Interesant este că după ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyay din Cluj Napoca și a terminat masteratul și doctoratul la Facultatea de Drept din București, Victor Ciorbea a făcut și studii de management la Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA.

Radu Vasile a urmat studiile gimnaziale și liceale la Drăgășani și Orăștie. Din motive de dosar, în plină epocă stalinistă, nu s-a putut înscrie la facultate, drept pentru care a trecut mai întâi pe la Școala Tehnică Sanitară. A încheiat cursurile în 1962. După relativul dezgheț din anii 1960 a devenit student al Facultății de Istorie a Universității București, pe care a absolvit-o cu rezultate excelente, al treilea din promoție, în anul 1967.

ADVERTISEMENT

Ce școli au absolvit premierii României

Despre Mugur Isărescu se știe că a absolvit în anul 1971 cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București. A lucrat apoi ca cercetător științific la Institutul de Economie Mondială din București pentru următorii 19 ani. A luat contact cu țările cu economie de piață, participând la cursuri în Statele Unite. În anul 1989 a obținut titlul științific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.

Adrian Năstase a urmat cursurile liceului Nicolae Bălcescu, acum Colegiul Național Sfântul Sava. A intrat la Universitatea București, absolvind atât Facultatea de Drept cât și Facultatea de Filozofie.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut acelaşi liceu ca Adrian Năstase, dar a avut o traiectorie diferită mai departe. Acesta a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București – actuala Universitate Tehnică de Construcții. Ulterior a încheiat și un masterat în matematică și informatică la Universitatea din București

Emil Boc a terminat în 1991 cursurile Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj, iar în 1995 pe cele ale Facultății de Drept. După cinci ani de zile, actualul primar al Clujului a obţinut şi titlul de doctor în științe politice și filosofie politică, precum și în drept constituțional și instituții politice.

Mihai Răzvan Ungureanu a urmat studiile Liceului de matematică-fizică “Costache Negruzzi” din Iași pe care l-a absolvit ca șef de promoție în anul 1987. A devenit apoi student al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. În 1993 a susținut masteratul în Studii Ebraice la Centrul Oxford pentru Studii Ebraice din cadrul colegiului St. Cross al Universității Oxford, iar la 24 martie 2004 a obținut un doctorat în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză cu tema „Convertirea și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”, avându-l ca îndrumător științific pe profesorul Alexandru Zub.

Victor Ponta și dilema titlului de doctor

Despre Victor Ponta se știe că a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1995. Acesta a indicat în biografia sa oficială de până în iunie 2012 că ar avea un master la Universitatea din Catania. După o investigație a presei, fostul premier a admis că a urmat acolo un curs postuniversitar. Ponta a șters indicația despre masteratul din Catania imediat după izbucnirea scandalului plagiatului din teza de doctorat, dând ca motiv că “a trecut în noul CV doar informațiile relevante pentru funcția de premier”

În iulie 2003 a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității din București cu teza intitulată Curtea Penală Internațională. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, atunci premier în funcție. În 2012, chestiunea obținerii titlului de doctor cu această teză a generat o dezbatere publică, după ce revista Nature și alte publicații au considerat că ar fi vorba de un plagiat. Mai precis, la 18 iunie 2012 ediția online a publicat știrea că „prim-ministrul Victor Ponta a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din unele publicații anterioare, fără referințele corecte”.

Ca urmare a controversei declanșate, după o analiză, Consiliul Academic de Validare a Titlurilor Universitare a constatat că 85 din cele 307 pagini ale lucrării au fost copiate integral, fără ghilimele și fără indicarea exactă a sursei. Ponta a admis că sistemul bibliografic utilizat în teza de doctorat nu este foarte clar în privința citării surselor bibliografice, însă a respins acuzația de plagiat, precum și rezultatul publicat al analizei consiliului.

După îndelungi dezbateri, la 16 decembrie 2014, premierul Victor Ponta a publicat o scrisoare adresată rectoratului Universității, în care l-a “notificat” pe rectorul Mircea Dumitru că renunță la titlul de doctor în drept.

Tehnocratul Cioloș și guvernele PSD

După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul Agricol din Șimleu Silvaniei, Dacian Cioloș a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Aici a obţinut diploma de inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique din Rennes.

De remarcat că aici a beneficiat de o bursă guvernamentală franceză. A bifat un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique și Université Montpellier-I.

Din 2000 este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice din cadrul École nationale supérieure agronomique din Montpellier.

Sorin Grindeanu, primul om pe care a mizat Liviu Dragnea la Palatul Victoria, a fost absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică. Timp de un an a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date.

Din 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de trei luni la Universitatea din Bologna, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul Educația adulților la Institutul für Erwachsenenbildung din Frankfurt, Universitatea din Aveiro și Universitatea Beckett din Leeds. Sorin Grindeanu a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică – Academia Națională de Informații.

Mihai Tudose a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, București, iar apoi, în 2001, un curs postuniversitar, „Management și gestiunea afacerilor”, în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. În 2002 a urmat un curs de specializare la Bruxelles, referitor la controlul parlamentar al forțelor armate NATO.

Nu s-a oprit aici și în 2006 a urmat diferite cursuri – a încheiat un postuniversitar în domeniul securității naționale, în cadrul Colegiului Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații, un curs de specializare pentru cadre de conducere (Senior Executive Seminar; SES), în cadrul Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate Națională (George C. Marshall European Center for Security Studies) din Garmisch-Partenkirchen, Germania și un curs de specializare postuniversitar în cadrul Colegiul Național de Apărare, București.

În perioada 2006-2007 a efectuat un master în „Politici Economice Europene” la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și un curs postuniversitar „Managementul comunicării și relații publice” în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Dunărea de Jos”. În 2007 și-a completat studiile cu un curs de specialitate privind „Analiza și rezolvarea conflictelor armate” la Georgetown University, Statele Unite ale Americii, în colaborare cu Colegiul Național de Apărare. Tot în 2007 a mai urmat niște cursuri de formare profesională postuniversitară „Relații internaționale și integrare europeană” la Institutul Diplomatic Român, institut finanțat prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). În 2010 a obținut titlul de doctor în domeniul Științe Militare și Informații, protecția infrastructurilor critice, conferit de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV)

Viorica Dăncilă a urmat clasele a IX-a și a X-a, între 1978 și 1980, la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești. Studiile liceale le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988. În 2006, a obținut masterul Spațiul Public European, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Guvernele liberale, scandal cu Florin Cîțu în frunte

După finalizarea studiilor medii la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, Ludovic Orban a absolvit cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității din Brașov și studii postuniversitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Nicolae Ciucă a condus guvernul pentru o scurtă perioadă – acesta a promovat ciclul liceal la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, trei ani mai târziu, absolvind Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În 1995, a încheiat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite din București. Î

În perioada 1990-2000, Ciucă a urmat diverse cursuri de perfecționare pentru ca trei ani mai târziu să devină doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale în cadrul UNAP „Carol I” București. De asemenea, în 2006, și-a probat cunoștințele în materie militară prin absolvirea unui masterat în Studii Strategice în cadrul Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA

Despre Florin Cîțu se știa că este licențiat în științe economice, absolvind Grinnell College din Iowa, SUA în 1996. Pregătirea academică a acestuia a continuat cu un masterat în științe economice în cadrul Iowa State University.

Potrivit răspunsurilor de la universitatea americană, publicate de Libertatea,  Cîțu a a obținut un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002, nu în 1999, iar din răspuns nu figurează că a obținut vreun titlu de doctor.

ADVERTISEMENT