În timp ce Europa se luptă cu un număr tot mai mare de cazuri de COVID-19 cauzate de varianta Delta a coronavirusului, tot mai multe țări fac vaccinările obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății, iar unii lideri chiar iau în considerare obligativitatea imunizării pentru toți.
Franța și Grecia au anunțat noi obligativități de vaccinare, urmând exemplul Italiei, care a făcut vaccinarea obligatorie pentru angajații din sănătate în aprilie.
Guvernul Marii Britanii, care continuă cu planul său de relaxare, în ciuda avertismentelor puternice din partea experților, a declarat anterior că va face obligatorie imunizare pentru personalul din centrele de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilități începând din octombrie.
Nu toți lucrătorii din domeniul sănătății sunt mulțumiți de această mutare. În Italia, în această săptămână, sunt audiate mai multe contestații judecătorești lansate de cei care nu vor să se vaccineze. În Marea Britanie, o petiție împotriva planului de obligativitate a vaccinurilor a atras peste 72.000 de semnături.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că lucrătorii din domeniul sănătății, angajații din centrele de îngrijire și cei care lucrează cu pacienți vulnerabili și fragili din Franța vor trebui să fie vaccinați până pe 15 septembrie.
Vorbind la televiziunea LCI după anunțul lui Macron, ministrul sănătății, Olivier Véran, a adăugat că lucrătorilor nevaccinați din domeniul sănătății li se va interzice să meargă la serviciu și nu vor fi plătiți după termenul limită din septembrie.
Macron a sugerat, de asemenea, posibilitatea de a face vaccinarea obligatorie pentru toată lumea dacă epidemia se înrăutățește. “În funcție de situație, fără îndoială va trebui să ne punem problema vaccinării obligatorii pentru toți francezii”, a spus el, citat de CNN. “Am făcut alegerea încrederii și fac apel la toți concetățenii noștri nevaccinați să meargă și să se vaccineze cât mai curând posibil”, a adăugat el.
Între timp, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat luni că vaccinările vor fi obligatorii pentru personalul căminelor de îngrijire medicală, care vor intra în vigoare imediat. Cei care refuză vor fi suspendați începând cu 16 august, a spus el, adăugând că din septembrie, vaccinările vor fi obligatorii pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății, atât din sectoarele public, cât și din cel privat.
Mitsotakis a spus că, începând de vineri și până la sfârșitul lunii august, doar cei care sunt imunizați vor putea vizita zone comerciale interioare, cum ar fi centrele de divertisment, baruri, teatre și cinematografe. “Țara nu se va închide din nou din cauza atitudinii unora”, a spus el, adăugând că “nu Grecia este în pericol, ci grecii nevaccinați”.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat marți că guvernul său a decis să nu facă vaccinurile obligatorii, adăugând că este convinsă că mulți oameni vor încă să se vaccineze. Revine autorităților să facă atât informațiile, cât și vaccinurile mai accesibile, a mai spus ea. Restricțiile COVID din țară nu vor fi ridicate până când nu vor fi imunizate mai multe persoane, a mai precizat cancelarul.
Mișcările Franței și Greciei vin într-o perioadă în care ambele țări – precum și cea mai mare parte a Europei – observă o creștere bruscă a numărului cazurilor de infecție cu noul coronavirus cauzată de varianta Delta. Tulpina, identificată pentru prima dată în India la începutul acestui an, este mai transmisibilă și s-a răspândit în întreaga lume în ultimele luni.
Există, de asemenea, îngrijorări, pe baza declarațiilor guvernului israelian, că vaccinurile contra COVID-19 existente pot fi puțin mai eficiente în prevenirea tuturor infecțiilor cauzate de varianta Delta, comparativ cu tulpinile anterioare. Serurile par a fi extrem de eficiente în prevenirea spitalizărilor și a deceselor.
Amenințarea reprezentată de varianta Delta a determinat mai multe guverne europene să reintroducă restricții în ultimele zile.
Olanda a reinstituit restricții pentru cluburi de noapte și restaurante, după ce a înregistrat o creștere a numărului cazurilor. Premierul olandez Mark Rutte și-a cerut scuze pentru relaxarea restricțiilor la sfârșitul lunii iunie, declarând reporterilor că a fost o „eroare de judecată”.
Regiunile spaniole Valencia și Catalonia au introdus noi restricții asupra adunărilor sociale și a ospitalității, în timp ce Portugalia a reintrodus o interdicție de circulație în unele zone cu risc ridicat și a declarat că va începe să solicite turiștilor să prezinte un test negativ sau un certificat de vaccinare pentru a rămâne în hoteluri.
Chiar dacă majoritatea Europei activează frâna de urgență, guvernul britanic rămâne ferm că va renunța la aproape toate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus rămase în Anglia săptămâna viitoare.
Premierul Boris Johnson a confirmat luni că relaxarea se va întâmpla în ciuda unei creșteri abrupte a numărului cazurilor COVID, deși a recunoscut că acest lucru ar duce la „mai multe spitalizări și mai multe decese din cauza COVID”.
El a justificat această mișcare arătând către rata ridicată de vaccinare a țării și a adăugat că este mai bine să deschidem economia acum, când școlile sunt închise pentru vacanța de vară și vremea este bună.
„Dacă am întârzia acum acest al patrulea pas [în procesul de redeschidere] – de exemplu până în septembrie sau mai târziu – atunci am fi redeschis pe măsură ce vremea se răcește și virusul capătă un avantaj natural mai mare și când reîncep școlile”, a spus el la o conferință de presă luni.
Decizia de a contuniua cu relaxarea restricțiilor vine în ciuda avertismentelor puternice din partea experților și a profesioniștilor din domeniul medical. Asociația Medicală Britanică (BMA), sindicatul medicilor, a numit planul guvernului „iresponsabil și periculos”.
„Eliminarea restricțiilor rămase săptămâna viitoare – când o proporție semnificativă a populației nu va fi fost complet vaccinată – va oferi acestui virus mortal posibilitatea de a se întări. Creșterea ratelor de infecție, creșterea spitalizărilor și a persoanelor bolnave cu Covid, riscând să se dezvolte noi variante rezistente la vaccin și să pună în pericol mai multe vieți”, a declarat dr. Chaand Nagpaul, președintele consiliului BMA.
Marea Britanie a vaccinat complet aproximativ jumătate din populația sa, două treimi dintre adulți fiind acum complet vaccinați și 87% au fost imunizați cu cel puțin o doză.