Life

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost anulat zborul sau avionul are o întârziere de peste 3 ore. E dreptul tău să primești despăgubire

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost anulat zborul sau avionul are o întârziere de peste 3 ore? Ai mai multe drepturi decât ai fi crezut.
12.07.2023 | 16:44
Ce trebuie sa faci daca tia fost anulat zborul sau avionul are o intarziere de peste 3 ore E dreptul tau sa primesti despagubire
Ce trebuie să faci dacă ți-a fost anulat zborul sau avionul are o întârziere de peste 3 ore. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost anulat zborul? Multe persoane s-au confruntat cu anulări, ori cu întârzieri poate și mai mari de trei ore. Adevărul este însă că fiecare pasager are drepturile sale, deși puțini le cunosc.

Ce trebuie să faci dacă avionul are o întârziere de peste 3 ore

Ce faci dacă ți-a fost anulat zborul ori avionul are o întârziere de peste trei ore? Primul lucru care trebuie menționat e faptul că Regulamentul nr. 261/2004 al Consiliului European și al Parlamentului European stabilește clar drepturile pasagerilor de pe liniile aeriene.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă zborul tău întârzie, în funcție de numărul e ore în care ai așteptat, există câteva reguli clare. Astfel, dacă avionul tău întârzie mai mult de două ore, pasagerii trebuie să primească mese, dar și băuturi răcoritoare.

De asemenea, aceștia au dreptul la două apeluri telefonice gratuite, ori la două mesaje text, e-mail, ori fax. Iar în cazul în care avionul întârzie mai mult, iar zborul este reprogramat pentru a doua zi, pasagerii trebuie să beneficieze de cazare, dar și de transport până la cazare și la aeroport înapoi, în mod gratuit.

ADVERTISEMENT

În cazul unei întârzieri de cel puțin cinci ore, clienții au de asemenea drepturi. Aceștia pot opta pentru rambursarea costului integral al biletului. Mai mult de atât, pot opta și pentru un zbor de retur la punctul de plecare inițial.

Un alt lucru interesant pe care trebuie să îl știi dacă ți s-a anulat zborul sau a întârziat avionul e legat de ora la care ajungi la destinație. Dacă avionul aterizează cu trei ore peste ora programată, atunci poți să soliciți compensații.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă ți-a fost anulat zborul

Să aflăm ce se întâmplă și dacă ți-a fost anulat zborul. La fel ca și în cazul în care avionul întârziere, ai dreptul la mese, băuturi răcoritoare, cazare, dar și transport între aeroport și cazare. De asemenea, poți efectua apeluri telefonice gratuite, ori să trimiți mesaje text gratuite sau e-mailuri.

În ceea ce privește dreptul la rambursarea costului biletului, aici există un termen de șapte zile. Mai mult de atât, deși puțini știu, în cazul în care ți-a fost anulat zborul, poți să soliciți despăgubiri. Iar sumele pot ajunge chiar și până la 600 de euro.

ADVERTISEMENT

Conform regulamentului menționat anterior, poți solicita despăgubiri de 250 de euro pentru orice zbor de 1.500 de kilometri sau mai puțin. De asemenea, pot fi solicitate despăgubiri de 400 de euro pentru u toate zborurile în interiorul UE de peste 1 500 km și pentru toate celelalte zboruri cuprinse între 1 500 și 3 500 km.

Există și posibilitatea de a cere despăgubiri de 600 de euro. Acest lucru se aplică la toate zborurile care nu intră sub incidența punctelor precedente. Când primești totuși banii dacă ți-a fost anulat zborul?

Trebuie spus că această despăgubire se plătește doar atunci când pasagerul nu a fost informat în prealabil cu privire la anularea zborului. De asemenea, poate dura ceva timp până când banii ajung la destinatar, în funcție de compania aeriană aleasă.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată