Life

Ce trebuie să faci imediat ce ai fost mușcat de un șarpe. Dr. Tudor Ciuhodaru: „E singurul tratament”

Informațiile care îți pot salva viața. Doctorul Victor Ciuhodaru a spus care sunt pașii de urmat în cazul mușcăturii de șarpe.
10.08.2023 | 21:39
Ce trebuie sa faci imediat ce ai fost muscat de un sarpe Dr Tudor Ciuhodaru E singurul tratament
Medicul Victor Ciuhodaru a spus ce trebuie să faci dacă te mușcă un șarpe. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Chiar dacă mușcătura unui șarpe nu este întotdeauna cauzatoare de moarte, dar reprezintă o urgență medicală de fiecare dată. Chiar dacă nu ucide, veninul poate conduce la infecții sau reacții alergice, astfel că medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit informații prețioase pe această temă.

Ce sa faci atunci când te mușcă un șarpe. Acesta e primul pas

Mușcătura unui șarpe veninos poate fi extrem de periculoasă. O astfel de specie se găsește și în România, iar o fetiță de 10 ani a fost mușcată de o reptilă. Nu este un caz singular, motiv pentru care este bine să știm ce avem de făcut într-o astfel de situație.

ADVERTISEMENT

Simptomele care apar după sunt multiple și includ durere locală și umflături, convulsii, greață, în situații mai grave și paralizie. Primii pași care trebuie urmați sunt curățarea zonei și pansarea acesteia.

Totuși, pentru că este puțin probabil ca cineva să cunoască speciile de șerpi, trebuie mers de urgență la cea mai apropiată unitate medicală. Cu cât mușcătura de șarpe este tratată la timp, cu atât mai puțin grave vor fi repercusiunile.

ADVERTISEMENT

Pentru a le veni oamenilor în ajutor, Tudor Ciuhodaru, doctor în medicina de urgență, a întocmit un ghid de urmat în cazul în care cineva este mușcat de șarpe, în care a menționat ce trebuie, dar și ce nu trebuie făcut într-o asemenea situație.

Care este singurul tratament eficient

În primul rând, Dr. Tudor Ciuhodaru susține că „orice mușcătură, de la orice tip de șarpe”, trebuie tratate precum „o urgență medicală”. „Pe statisticile noastre, deși mușcăturile de șarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor mușcate, ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoși inoculează la locul mușcăturii substanțe cu acțiune hemolitică şi hemoragică.

ADVERTISEMENT

Iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpirații, grețuri, vărsături, colaps. Fără tratament, moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficiență renală acută”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, conform spynews.ro. 

De asemenea, trebuie solicitat imediat ajutor medical. „Singurul tratament eficient este o doză de antivenin. Toaletați plaga cu apă şi săpun. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcați victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziționați locul mușcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin”, a continuat Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Toate bijuteriile care pot afecta edemul trebuie scoase. Mușcătura de șarpe poate fi identificată după urmele de dinți de șarpe, dar și după picăturile sero-sanguinolente care apar. „Mușcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porțiune întinsă din membrul afectat.

Există însă şi posibilitatea ca șerpii să muște fără a introduce veninul în plagă. Și în acest caz de “mușcătură albă” lipsesc fenomenele inflamatorii. Marcați marginea zonei tumefiate la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT
Tags: