Life

Unde trăiește cel mai veninos șarpe din România! Județele în care trebuie să ai mare grijă

Unde poate fi întâlnit cel mai veninos șarpe din România. Trebuie să ai mare grijă la această specie dacă ajungi în următoarele județe.
28.06.2023 | 14:48
Unde traieste cel mai veninos sarpe din Romania Judetele in care trebuie sa ai mare grija
Județele în care trăiește cel mai veninos șarpe din România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cel mai veninos șarpe din România se întâlnește în câteva județe din țară. Cei care ajung în zonele respective trebuie să fie foarte atenți la aceste specii.

Județele în care trăiește cel mai veninos șarpe din România

În România au fost identificate 3 specii de vipere. Vipera ammodytes sau vipera cu corn este o specie protejată atât la nivel național, cât și internațional. Poate ajunge la dimensiuni de 90 – 95 cm, având dimensiunile medii de 60 – 70 cm.

ADVERTISEMENT

Culoarea lor variază de la cenușiu, în cazul masculilor, la nuanțe maronii, cărămizii și roșcate la femele. Pe spatele ambelor sexe este acel zig-zag negru sau maro.

Această specie este mare iubitoare de căldură, iar sezonul ei de activitate este aprilie – noiembrie. Dacă în martie sau în noiembrie este destul de cald, vipera cu corn poate fi văzută și atunci.

ADVERTISEMENT

“Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi.

Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră”, spun specialiștii, notează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Este o reptilă cu sângele rece, motiv pentru care preferă zonele însorite, grohotișurile și stâncăriile. În unele cazuri, preferă și marginile pădurilor de foioase. Acest șarpe este foarte rapid atunci când atacă. În același timp, se deplasează încet, dar se camuflează foarte bine.

Județele în care pot fi găsite viperele cu corn sunt Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Vâlcea, Gorj Hunedoara, Alba, Sibiu, Constanța și Tulcea.

ADVERTISEMENT

Vipera berus sau vipera de munte este întâlnită în mai multe zone din țara noastră, aproape în orice zonă de deal sau munte. Specia se află în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Mureș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Dâmbovița, Prahova, Argeș și Vâlcea.

Unde se găsește vipera de stepă

Vipera ursinii sau vipera de stepă este o specie mai puțin cunoscută publicului larg și se află în doar câteva județe. Este vorba despre Cluj, Alba, Suceava, Botoșani, Iași, Galați, și Tulcea. În prezent, această specie se află în declin.

Aceste vipere au fost identificate, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în trei zone ale ariei protejate. Este vorba despre zona Perișor – Periteașca, Grindul Sărăturile – Sfântu Gheorghe și Grindul Letea.

Vipera de stepă este activă, în general, începând cu aprilie și până la începutul lui octombrie. Înainte de a intra la hibernare, atunci când temperaturile sunt mai scăzute, aceste specii ies la orele amiezii pentru a-și crește temperatura corporală, după cum notează Marinov E. Mihai, Torok Zsolt Csaba, Doroșencu Alexandru și Kiss János Botond, autorii studiului “Conservarea viperei de stepă în Rezervația Biosferei Delta Dunării”.

ADVERTISEMENT