Life

Ce trebuie să știe românii care stau la bloc. Amenda e de mii de lei pentru cei care nu fac asta până la finalul anului, scrie clar în lege

Dacă locuiești la bloc, află că te poți alege cu o amendă de mii de lei dacă nu faci acest lucru până la finalul anului. Ce scrie în lege?
22.10.2023 | 13:00
Ce trebuie sa stie romanii care stau la bloc Amenda e de mii de lei pentru cei care nu fac asta pana la finalul anului scrie clar in lege
Ce trebuie să știe românii care stau la bloc. Sursă foto: Facebook, pixabay / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care stau la bloc au de respectat niște reguli clare. Totodată, sunt anumite lucruri obligatorii care pot atrage niște amenzi consistente dacă nu sunt respectate.

Ce trebuie să știe românii care stau la bloc

ANRE a venit cu un avertisment pentru românii care stau la bloc. Poate nu știați, dar montarea contoarelor de căldură, ori a repartitoarelor, este obligatorie și trebuie realizată până la data 31 decembrie.

ADVERTISEMENT

Românii care stau la bloc și nu fac acest lucru se post alege cu amendă de mii de lei. Menționăm faptul că, potrivit legii, repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie 2024.

Asfel, românii mai au la dispoziție foarte puțin timp astfel încât să se încadreze în prevederile actului normativ. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și este cât se poate de clară.

ADVERTISEMENT

“În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, scrie în legea 24/2023.

Ce amendă riști dacă nu respecți legea

Astfel, în cazul în care nimic nu se va modifica, românii care stau la bloc trebuie să se conformeze până la data de 31 decembrie 2023. Există și alte detalii care trebuie cunoscute în legătură cu acest aspect.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, contoarele și repartitoarele trebuie să poată fi citite de la distanță. Astfel, dacă sunt persoane care au deja montante astfel de dispozitive, dar nu pot fi citite, așa cum cere legea, vor fi obligate să le schimbe.

În acest caz, românii care stau la bloc au mai mult timp la dispoziție. Mai exact, până în anul 2027, toate contoarele și repartitoarele vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.

ADVERTISEMENT

Cât costă să îți montezi un repartitor la bloc

Acest detaliu este prevăzut într-un proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social (CES). Cât costă să montezi un contoar sau un repartitor dacă stai la bloc? Prețurile diferă, în funcție de numărul de camere ale locuinței.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere, prețul este cuprins între 280 și 400 de lei, în timp ce la o garsonieră poate ajunge la 100 de lei. La apartamentele cu trei sau patru camere în schimb, costurile cresc evident.

Este esențial însă să respectăm legea, pentru că în caz contrar riscăm amenzi usturătoare. Vorbim despre sancțiuni care pornesc de la 500 de lei, dar pot ajunge chiar și la peste 1.000 de lei, în funcție de caz. Acestea pot ajunge însă chiar și la 45.000 de lei.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Emil Rengle visează deja la o căsătorie cu noul iubit
Emil Rengle visează deja la o căsătorie cu noul iubit
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română