News

Ce urmează pentru Polonia după alegerile istorice de duminică. ”PiS va încerca diverse modalități de a rămâne la putere”

Partidul aflat la guvernare în Polonia a câștigat alegerile, dar a pierdut puterea. Cât ar putea dura instabilitatea politică
17.10.2023 | 14:52
Ce urmeaza pentru Polonia dupa alegerile istorice de duminica PiS va incerca diverse modalitati de a ramane la putere
PiS a pierdut puterea în Polonia deși a câștigat alegerile Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rezultatele alegerilor din Polonia sugerează sfârșitul puterii pentru un guvern de extremă dreapta care a distrus democrația liberală, a înăbușit presa liberă și a exercitat controlul asupra instanțelor, subminând în același timp drepturile persoanelor LBGTQ+ și ale femeilor.

Ce urmează pentru Polonia după alegerile istorice de duminică

Unul dintre cei mai puternici piloni ai iliberalismului conservator din lume, partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, se confruntă acum cu aceeași alegere cu care s-au confruntat Donald Trump în Statele Unite și Jair Bolsonaro în Brazilia: cum să gestioneze înfrângerea în aceeași democrație pe care a încercat să o submineze.

ADVERTISEMENT

Observatorii văd puține șanse de a se produce genul de insurecții care au zguduit Washingtonul și Brasilia. Dar PiS ar putea să nu renunțe atât de ușor, susțin inclusiv voci din interiorul partidului. În cadrul sistemului parlamentar polonez, o tranziție la putere ar putea fi prelungită timp de două-trei luni, timp în care PiS, este posibil să caute potențiali dezertori în rândurile opoziției.

“Sunt optimist că nu vom avea parte de niciun fel de încercare de a pune sub semnul întrebării rezultatele alegerilor într-un mod atât de semnificativ cum s-a întâmplat în SUA sau Brazilia”, a declarat Piotr Buras, șeful biroului din Varșovia al Consiliului European pentru Relații Externe, citat de The Washington Post. “Dar nu am nicio iluzie că PiS va încerca diverse modalități de a rămâne la putere sau, cel puțin, de a îngreuna formarea noului guvern.”

ADVERTISEMENT

După numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit site-ului electoral polonez, PiS a rămas în fruntea clasamentului, cu 35,38%. Dar se pare că este departe de o majoritate guvernamentală și fără o cale spre o coaliție de guvernare. Platforma Civică de opoziție, deși se afla pe locul al doilea, cu 30,70% din voturi, părea să fie într-o poziție mult mai puternică. Are doi parteneri de coaliție probabili – A Treia Cale și Partidul Stângii – care l-ar ajuta să obțină o majoritate confortabilă. Prezența la vot a fost de peste 74%, cea mai mare din Polonia de la căderea Zidului Berlinului.

Donald Tusk, fost prim-ministru polonez și fost președinte al Consiliului European, a declarat victoria opoziției după publicarea unui sondaj la ieșirea de la urne duminică: “Polonia a câștigat, democrația a câștigat. I-am înlăturat de la putere!”

ADVERTISEMENT

Urmează o perioadă de incertitudine politică

Nu este însă sigur că Donald Tusk va primi sarcina de a forma un guvern centrist și proeuropean. Și chiar dacă va redeveni prim-ministru, o parte dintre efectele celor opt ani de guvernare de extremă dreapta ar putea fi dificil de anulat.

Unele schimbări politice, cum ar fi relaxarea pedepselor pentru avorturi, ar putea fi făcute prin intermediul unor decrete ministeriale. Dar altele ar avea nevoie de aprobarea instanțelor, unde aliații de la Lege și Justiție rămân înrădăcinați. Alte schimbări ar necesita cooperarea președintelui polonez Andrzej Duda, care este ferm în tabăra dreptei dure și care își păstrează dreptul de veto până la sfârșitul mandatului său, în mai 2025.

ADVERTISEMENT

În cadrul sistemului parlamentar polonez, lui Duda îi revine sarcina de a alege un prim-ministru pentru a încerca să formeze un guvern. El nu a dat niciun indiciu cu privire la modul în care va proceda, deși anterior a indicat că va alege pe cineva din partidul câștigător.

Joachim Brudzinski, directorul de campanie al PiS, a declarat presei poloneze că se așteaptă ca premierul în exercițiu Mateusz Morawiecki să primească din nou un telefon. “Oricum ați privi lucrurile, am câștigat”, a declarat Brudzinski pentru radioul polonez. “Mi se pare evident că președintele Andrzej Duda va încredința această misiune PiS.”

Deputatul PiS, Radoslaw Fogiel, a declarat că partidul său va curta fiecare membru al Parlamentului care este “pro-stat” și nu vrea să “se supună diktatelor lui Tusk”. Întrebat dacă PiS ar fi gata să facă un troc cu funcția de prim-ministru contra unei alianțe cu formațiunea de centru-dreapta A Treia Cale ca o modalitate de a rămâne la putere, Fogiel a răspuns: “Este prea devreme pentru a specula astăzi, dar suntem deschiși la o mare varietate de discuții”.

Analiștii citați de publicația americană au declarat că descâlcirea rezultatelor s-ar putea prelungi până la Crăciun. În cele din urmă, însă, ei prezic că PiS va trebui să accepte un loc în opoziție.

O pierdere pentru extrema dreaptă din Europa

Extrema dreaptă a obținut unele câștiguri dramatice în Europa, în special de la debutul pandemiei. Dar o pierdere a puterii în Polonia, unul dintre principalele sale bastioane, ar fi o lovitură uriașă. Aceasta ar sugera că extrema dreaptă este susceptibilă la aceleași presiuni economice care au înlăturat titularii din partidele politice tradiționale.

De asemenea, ar scoate în evidență capacitatea moderaților de a se mobiliza în momentele decisive. Opoziția a prezentat aceste alegeri ca fiind ultima și cea mai bună șansă de a preveni căderea Poloniei în autocrație. Sondajele la ieșirea de la urne au sugerat că sprijinul opoziției s-a bazat în mare măsură pe alegătorii mai tineri, pe locuitorii urbani cu un nivel de educație ridicat și pe polonezii care trăiesc în jumătatea vestică industrializată a țării, care are legături istorice mai profunde cu restul Europei.

În cazul în care Tusk va avea șansa de a conduce guvernul, se așteaptă ca acesta să repare relațiile cu Uniunea Europeană și să crească și mai mult influența Poloniei în Europa, revigorând în același timp democrația în țara sa.

Fiind un susținător cunoscut al unității europene, el ar fi bine primit la Bruxelles și ar reuși probabil să deblocheze fondurile pe care UE le-a refuzat Poloniei în timpul confruntărilor legate de statul de drept. Tusk ar fi în mod sigur de partea altor moderați din UE, lăsându-l mai izolat pe simbolul extremei drepte în blocul comunitar, premierul ungar Viktor Orban.

Influența Poloniei în Europa și în NATO a crescut deja din cauza apropierii sale de războiul din Ucraina și a sprijinului său ferm pentru Kiev. Tusk ar putea ridica Varșovia și mai mult, oferindu-i o paritate mai strânsă cu Parisul, Berlinul și Roma și mutând centrul de greutate al Europei mai spre est. Dar speranțele cele mai mari sunt pentru ceea ce ar putea realiza în interiorul Poloniei.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS și viceprim-ministru al Poloniei, a descris drepturile LGBTQ+ ca fiind o “amenințare” pentru Polonia catolică. Orașele influențate de dreapta dură s-au declarat “zone libere de LGBTQ+”.

Victoria opoziției, salutată de susținătorii dreptului la avort

Între timp, Tusk a promis că va face presiuni pentru uniuni civile pentru cuplurile de același sex și pentru o lege privind transsexualitatea, care ar facilita polonezilor să se declare în mod legal de un sex diferit. De asemenea, el s-a angajat să slăbească interdicția aproape totală a avortului în Polonia.

La sfârșitul zilei de duminică și în cursul zilei de luni, susținătorii drepturilor femeilor și LGBTQ+ au sărbătorit. “Coșmarul se termină”, a declarat activistul polonez gay Bart Staszewski pe X. “Sunt gay, sunt polonez și sunt mândru astăzi. După opt ani de ură împotriva oamenilor ca mine… Polonia se ÎNTOARCE pe calea democrației și a statului de drept.”

Dar Tusk, care a adoptat o poziție puternic anti-migranți în timpul campaniei, va trebui să gestioneze, de asemenea, o serie de politicieni conservatori din punct de vedere social în cadrul alianței sale de bază. Rămâne neclar cât de multă schimbare ar putea aduce el în Polonia și cât de repede.

Rezultatul este urmărit în mod special la Washington, Bruxelles, Kiev și Moscova, unde Polonia este văzută ca un element central în răspunsul Occidentului la invazia rusă din Ucraina. Polonia a condus susținerea europeană a Kievului, criticând încercările de dialog cu președintele rus Vladimir Putin și echipând Ucraina cu tancuri Leopard 2 de producție germană și cu avioane de luptă poloneze MiG-29.

Dar politica internă a umbrit acest sprijin. Luna trecută, o dispută privind impactul exporturilor de cereale ucrainene asupra fermierilor polonezi a escaladat până la punctul în care Morawiecki, prim-ministrul, a amenințat că va pune capăt livrărilor de arme poloneze. Între timp, Tusk a promis un sprijin neclintit pentru Ucraina.

PiS a încercat să îl prezinte pe Tusk ca fiind pro-rus – o descriere pe care mai mulți analiști o resping ca fiind falsă. Cu toate acestea, ar fi mai puțin probabil ca el să se angajeze în genul de teatru politic care l-a văzut pe Morawiecki înfruntându-se cu președintele francez Emmanuel Macron anul trecut în legătură cu încercările de dialog cu Putin.

ADVERTISEMENT
Tags: