News

Alegeri parlamentare Polonia. Liderul opoziției, Donald Tusk, declară victorie. Conservatorii pierd majoritatea

Alegeri parlamentare Polonia. Partidul aflat la putere este pe cale să piardă majoritatea parlamentară. Liderul opoziției, Donald Tusk, declară victorie.
16.10.2023 | 07:05
Alegeri parlamentare Polonia Liderul opozitiei Donald Tusk declara victorie Conservatorii pierd majoritatea
Alegeri parlamentare Polonia. Conservatorii de la putere pierd majoritatea, opoziția lui Donald Tusk are șanse de a forma guvernul. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegeri parlamentare Polonia. După o participare masivă la urne, de peste 72% din cei 28 de milioane de cetățeni cu drept de vot, scrutinul polonez pare să fi fost câștigat de opoziția condusă de Donald Tusk.

Alegeri parlamentare Polonia. Conservatorii de la putere pierd majoritatea, opoziția lui Donald Tusk are șanse de a forma guvernul

Primele date ale alegerilor parlamentare din Polonia arată că partidul aflat la guvernare – deși s-a clasat pe prima poziție – ar putea fi înlocuit de o coaliție condusă de fostul premier Donald Tusk.

ADVERTISEMENT

PiS, Partidul iliberal, a câștigat alegerile parlamentare din Polonia cu 36,8%. Cu toate acestea, nu va putea forma un guvern, potrivit exit-poll-urilor. Posibilitatea ca opoziția liberală să încerce să formeze o coaliție de guvernare este foarte mare, informează APNews.

Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, este convins că forțele de opoziție au suficiente voturi pentru a detrona partidul de guvernământ. Într-o primă declarație, Tusk, fost președinte al Consiliului European, a felicitat partenerii din opoziție pentru rezultatele bune și a spus că ”a venit sfârșitul vremurilor rele, sfârșitul guvernării PiS!”

ADVERTISEMENT

Sunt politician de mulți ani. Sunt un atlet. Niciodată în viața mea nu am fost atât de fericit că am ocupat aparent locul doi. Polonia a câștigat. Democrația a câștigat. I-am scos de la putere”, le-a spus Tusk susținătorilor săi.

Acest rezultat ar putea fi și mai bun, dar deja astăzi putem spune că acesta este sfârșitul vremurilor proaste, acesta este sfârșitul celor de la Lege și justiție”, a adăugat același Tusk.

ADVERTISEMENT

Coaliția lui Tusk, 248 de locuri în camera inferioară a parlamentului

Trei partide de opoziție, Coaliția Civică a lui Tusk, A Treia Cale și Noua Stângă, au candidat pe liste separate, dar cu aceleași promisiuni de a încerca să înlăture ”Lege și Justiție” de la putere și să restabilească legăturile bune cu Uniunea Europeană.

Wlodzimierz Czarzasty, un lider al partidului de stânga, a promis că va lucra cu ceilalți pentru a ”crea un guvern democratic, puternic, rezonabil și previzibil”. Katarzyna Pelczynska-Nalecz, șefa campaniei electorale pentru A Treia Cale, a numit-o ”o zi uriașă pentru democrația noastră”.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a spus că partidul său a obținut ”a patra victorie în alegeri”. A recunoscut că ”este greu de spus dacă acest succes se va materializa într-o nouă guvernare”.

Matematica pare simplă în acest moment. Coaliția Civică a lui Tusk și partidele A Treia Cale și Stânga ar urma să obțină 248 de locuri în camera inferioară a parlamentului. Aceasta are 460 de locuri. Puterea din prezent, Lege și Justiție (PiS), și Confederația, ar urma să aibă 212 locuri.

ADVERTISEMENT
Tags: